Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen tjänar mer på parkeringsavgifter

Östersunds kommun har ökat sina intäkter från parkeringsavgifter.

År 2009 drog kommunen in 11,6 miljoner kronor – en ökning med 1,7 miljoner sedan 2007.

Det rapporterar Sveriges Kommuner och Landsting.

I hela landet har parkeringsintäkterna ökat med 310 miljoner kronor. Stockholms stad står för 90 procent av ökningen. Men även på andra håll i landet får kommuner in allt mer pengar från parkeringsavgifter.

Östersunds kommun likställde parkeringsavgiften i den inre zonen i Östersund under vårvintern 2009. Sedan dess kostar det 14 kronor i timmen att parkera överallt centralt i staden.

De pengar som kommunen drar in återkommer i samma verksamhetsområde.

– Det går tillbaka till Trafik och parkavdelningen, till exempel i form av snöröjning, säger Jan Asplund, trafikansvarig på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Östersundarna är enligt Jan Asplund ganska slarviga när det kommer till en aspekt i parkerandet.

– Framförallt är det för mycket slarv i det att många ställer sig på gångbanor. Det kan ju ställa till enorma saker om det kommer en rörelsehindrad eller en synskadad person och ska förbi.

– Många tänker nog mer på sina medtrafikanter än på gångtrafikanterna. Annars ser det väl ganska normalt ut här jämfört med resten av landet, säger Jan Asplund.

Den högsta avgiften på 14 kronor placerar Östersund ungefär i mitten i en jämförelse med resten av landet.

Dyrare än till exempel Sundsvall där den högsta avgiften är på 10 kronor. Men billigare än städer som Umeå och Gävle.

– VI har legat högre upp förut och varit bland dom dyraste, men nu har andra städer börjat komma i kapp, konstaterar Jan Asplund.