Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen stoppar Björn från träff med andra sjuka

Handikappade Björn Lindblom har rätt till riksfärdtjänst enligt en dom i Förvaltningsrätten. Men Östersunds kommun har en annan syn på saken. Björn tvingas därför stanna hemma från årets viktigaste resa.

Annons

Björn Lindblom från Torvalla i Östersund lider av en allvarlig och obotlig sjukdom som heter myastenia gravis. Sjukdomen gör att hans muskler inte fungerar som de ska vilket leder till att han lätt blir trött och inte orkar så mycket.

Eftersom det handlar om en mycket ovanlig sjukdom är det viktigt för Björn Lindblom att få träffa andra i Sverige som har samma diagnos. Därför åker han en helg varje höst till aktivitetscentret i Valjeviken utanför Sölvesborg i Blekinge.

– Det har blivit otroligt mycket bättre sedan jag träffade andra med samma sjukdom. Man kan berätta för varandra om sina problem och få bekräftelse på symptom som läkarna kanske inte tror på, säger han.

Men det kostar att resa från Östersund till södra Blekinge. För Björn Lindblom är nattåg med flera byten inget alternativ. Därför har han tidigare valt att göra resorna med flyg och blivit beviljad riksfärdtjänst från Östersunds kommun. Det innebär att han får kompensation för att han som handikappad tvingas resa på ett dyrare sätt än andra.

Men förra hösten satte kommunen stopp.

– Det var en annan handläggare än tidigare som tog hand om ansökan och då blev det avslag för första gången, berättar Björn Lindblom.

Kommunens handläggare ansåg att sträckan mellan Östersund och Sölvesborg var så lång att en flygresa var det normala färdsättet. Och i så fall så behöver kommunen inte bevilja riksfärdtjänst som ska täcka merkostnader utöver normala resekostnader.

Björn Lindblom tyckte att kommunens resonemang var fel och valde att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten i Härnösand. Rätten gick på Björns linje. Östersunds kommun skulle ha beviljat riksfärdtjänst. Tråkigt nog för Björns del så var resedatumet sedan länge passerat när domen föll.

Även i höst tänkte Björn Lindblom åka till aktivitetscentret i Valjeviken och med en färsk dom från förvaltningsrätten så skulle kommunen kanske ha ändrat sig. Men handläggaren höll fast vid sin linje och avslog Björn Lindbloms ansökan ännu en gång.

Flygresan tur och retur Östersund Sölvesborg kostar cirka 6 000 kronor och Björn Lindbloms inkomster räcker inte till för att åka. Han får snällt stanna hemma när andra drabbade av myastenia gravis träffas i Valjeviken.

– Jag tycker att kommunen sparkar på de som redan ligger. Det går bra att slösa med annat men att bidra med lite pengar till en handikappads resa det går inte.

Eftersom Östersunds kommun inte överklagade förvaltningsrättens dom så kan Björn Lindblom inte få ärendet prövat av högre instans. Domstolen säger att han har rätt men kommunen gör ändå tvärt om.

Förvaltningschefen Lars Andersson är ansvarig för de beslut som fattas om riksfärdtjänst på Östersunds kommun. Han vill inte gå in i detaljer om det enskilda fallet men säger att kommunen gör enskilda bedömningar vid varje ansökan.

– Varje ny resa är ett enskilt ärende, säger han och menar i praktiken att Förvaltningsrättens dom inte kan vara vägledande för årets beslut.

Lars Andersson påpekar också att det finns en dom i kammarrätten som ger stöd för kommunens tolkning att flyg är det normala för långa resor.

– Det som jag tycker är beklagligt i det här fallet är de långa handläggningstider som gäller i förvaltningsrätten, säger han.

Men det är förstås en liten tröst för Björn Lindblom. Han får stanna hemma från årets resa men har anmält Östersunds kommun till Justitieombudsmannen.