Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen sparar på äldres fotvård

Subventionerad fotvård har blivit populärt bland äldre i Härjedalen. Så populärt att kommunen överskred sin budget med 200 000 kronor i fjol.

Nu vill socialnämnden begränsa antalet behandlingar.

Pensionärer och personer i omsorg har under flera år kunna utnyttja den rabatterade fotvården. Det är ingen nyhet. Trots det har antalet behandlingar ökat explosionsartat.

Kostnaden för kommunen har ökat med 68 procent.

– Det har ökat under en längre tid. Tidigare var det brist på fotvårdare, förklarar Ivan Hitterdahl, chef för socialförvaltningen.

För att kunna hantera de ökade utgifterna vill socialnämnden införa ett maxtak. Subventionen på 165 kronor per behandling blir densamma. Däremot begränsas antalet fotvårdstillfällen till fyra gånger per person och år.

– Det är ingen drastisk förändring. Men vi tycker att det skulle vara synd om det försvann helt, om det blir för dyrt. Det är en viktig insats för de äldre, säger Ivan Hitterdahl.

Ellen Pålsson är en av drygt 700 personer som använder sig av den subventionerade fotvården varje år. Hon började besöka fotvårdsspecialisten Cathrin Grip efter ett lårbensbrott. I dag ses de varannan månad.

– Det blir nog att man går mer sällan. Jag får försöka själv mellan gångerna, säger Ellen Pålsson om socialnämndens förslag.

De flesta av Cathrin Grips kunder är pensionärer. Många bokar in sig varannan eller var tredje månad. Men vissa kommer varje månad. Behovet varierar och Cathrin Grip är osäker på hur begränsad fotvård kommer att påverka de äldres hälsa.

– Naglar växer så olika fort. Om vissa väntar i tre månader kan de få väldiga besvär. För de som har diabetes är det viktigt med fotvård, säger hon.

Men för diabetiker innebär inte kommunens nedskärning någon större förändring. De har rätt till subventionerad medicinsk fotvård genom landstinget.

Förslaget ska behandlas i kommunfullmäktige den 24 november.