Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen söker stöd för vintercykling

Trots succé riskerar kampanjen Vintertramparna att läggas ned.

Annons

Genom projektet Vintertramparna minskar koldioxidutsläppet i Östersund. Syftet med kampanjen, som drivs av Östersunds kommun med stöd av Trafikverket region mitt, är att få fler att välja cykeln i stället för bilen även under vinterhalvåret.

Under de fyra år som projektet pågått har totalt 398 personer deltagit. I årets satsning deltar 55 utav dem.

– Det har varit uppemot 300 sökanden och det är ungefär samma tryck varje år, vi har aldrig behövt göra reklam utan ansökningarna har bara dundrat in, säger Petter Björnsson.

Men från och med nästa år drar Trafikverket in sitt stöd till kampanjen och satsningen riskerar att läggas ned.

– Vi letar andra finansieringsvägar men det är inte klart än. Vi har sökt pengar hos Länsstyrelsens klimatmiljonen och därifrån har vi fått ett kanske, säger Petter Björnsson, ansvarig för Vintertramparna på kommunkontoret Grön Trafik.

Totalt har Grön Trafik ansökt om 49 000 kronor inför nästa vinter. Kostnader som ska täcka utrustning, lokal och fika.

De som deltar i Vintertramparna skriver kontrakt med kommunen och åtar sig att byta ut bilen mot cykeln på minst 60 procent av arbetsresorna under perioden november till april. Deltagarna erbjuds ett vintercyklingskit bestående av dubbdäck, hjälm, hjälmöverdrag, diodlysen och hjulreflexer. Ekonomi-, miljö- och hälsoskäl är det som får många att nappa på kampanjen enligt Petter Björnsson.

– Går man från att ha varit bilåkare till att cykla så spar man in en peng, säger han.

Hur mycket du spar in på att ta cykeln i stället för bilen kan du se genom kommunens nya satsning resejämföraren. Resejämföraren räknar också ut hur lång tid resan kommer ta samt resans påverkar på klimatet och hälsan.

– Det är ett sätt att få folk att öppna ögonen för vad det kan betyda att ändra sina resvanor, säger Petter Björnsson.

Annons