Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen skärper sin sponsringspolicy

Sponsring är en affärsmässig uppgörelse. Det konstaterar Östersunds kommun som skärper sin sponsringspolicy.

Fotbollslaget ÖFK fick 250 000 kronor i kommunala sponsorpengar i år. Jämtland basket 150 000 kronor, Biathlon 50 000 kronor, Storsjöcupen och Surfbukten 30 000 vardera.

Och detta är bara några av de evenemang och lag som sponsrades för att visa upp varumärket Östersund och Vinterstaden.

Men kriterier kring vilka som ska få pengar och varför, kommer att skärpas.

– Antalet förfrågningar har ökat. Då, när vi hade en eller två som bad om sponsring, var det lättare att medge. Man behövde inte prioritera så hårt. Men eftersom att det nu finns flera evenemang och idrottslag eller personer både på kultur och idrottssidan, måste vi förtydliga policyn utifrån vilka kriterier man ska bedöma, säger kommunalrådet Karin Thomasson (Mp).

Kortfattat: När kommunen i framtiden bedömer vilka som ska få sponsring, är det på en affärsmässig grund.

– Vi ska också få något tillbaka. När man bedömer hur stor sponsringen ska vara tittar vi framför allt på exponeringen i media och hur evenemangen kan locka.

Just exponeringen i media utanför kommunen och länet är viktig påpekar kommunens informationschef, Eva Larsson.

– Den publicitet vi har haft genom ÖFK under det här året med tv-sändningar har varit fantastisk. De har varit värda de pengar de har fått, men de är rent krasst inte lika intressanta för oss om de skulle åka ur serien och inte exponeras i samma utsträckning.

Kommunstyrelsen har också beslutat att med ett särskilt bidrag ekonomiskt stötta elitsatsande damlag – men inte under rubriken sponsring.

– I och med att vi har ett särskilt bidrag kommer man ifrån jämställdhetsdiskussionen i själva sponsringen. Om det är bra eller dåligt vet jag inte, men vi har säkrat att även damlag kan få pengar utan att konkurrera med herrlag, säger Karin Thomasson.

Definitivt beslut om sponsringen fattas på torsdagens kommunfullmäktige.