Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen säger nja till ändringar

Företagarna i Odenskog får inget gehör för sina förslag att riva upp handelspolicyn i området.

Men gröna satsningar kan bli verklighet.

Det var snart ett år sedan som företagarna i Odenskogs intresseförening, genom föreningens ordförande, Christer Ågren, lämnade ett förslag på att uppdatera handelsplanerna i Odenskog.

Det handlar bland annat om att se över den sex år gamla handelspolicyn i Odenskog, utöka handeln i området, göra området mer grönt och hitta vägar att integrera Lillsjön med handelsområdet.

"Vi vill öppna upp området och flytta in Lillsjön i Odenskog. Åtgärderna innebär att tillgängliggöra Lillsjön och genomföra ett antal miljöåtgärder för att säkra den unika miljön som finns", står det i förslaget till kommunen.

Att säga att tjänstemännen gör vågen är kanske att ta i, men de möter föreningen halvvägs.

"Att göra Odenskog grönare är en fantastisk idé som kommunen ställer sig mycket positiv till att skapa ett gemensamt projekt med Odenskogs intresseförening", säger tjänstemännen.

Förslaget från föreningen att knyta ihop Lillsjön och skapa ett grönt handelsområde som omfattar hela Odenskog, får inget större gehör.

"Detta måste utredas eftersom skogen tunnas ut mellan Lillsjön och E14 så kommer bullernivåerna att öka i det frekvent nyttjade naturområdet kring Lillsjön, till nackdel för både människor och djur".

Men att öppna utsikten från E14 mot Lillsjön, ses som ett bra förslag, anser tjänstemännen.

Handelspolicyn är förlegad och den var förlegad redan när den reviderades 2007, anser föreningen. "Detaljplanen inom Odenskog bör ändras från nuvarande användning (industri) till handel så att generell sällanköpshandel tillåts".

Nej, säger kommunledningen. Policyn är inte inaktuell "... eftersom investeringar skett, pågår och planeras just nu i enlighet med Handelspolicyn så är den inte alls inaktuell, utan tvärtom så visar den på att den är ytterst aktuellt".

Kommunen påpekar att om handelspolicyn ändras så kommer förutsättningarna att ändras radikalt för området kring Släpvagnen, alltså längs Hagvägen där bland annat Kvantum har uppförts. "Utvecklingen där skulle sannolikt avstanna helt", säger tjänstemännen.

Kommunen har granskat företagarnas förslag och säger nej till såväl förändrad handelspolicy som ny detaljplan som ger möjlighet till utökad detaljhandel. Förslagen ska diskuteras i kommunfullmäktige nästa vecka.