Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen säger nej till husrivning

Trafikverket vill riva det anrika tegelbyggnaden, men kommunen ger inget rivningstillstånd och ser huset som värdefull kulturhistoria.

Annons

En strid har blossat upp mellan Trafikverket och Östersunds kommun. Det handlar om en gammal tegelröd järnvägsfastighet strax nedanför Dollarstore som uppfördes i slutet av 1800-talet och som sedan flera år har stått tomt.

Trafikverket vill riva huset, men kommunen säger nej och hänvisar till att den är utpekad som kulturhistoriskt värdefull och säger att den har en viktig roll när Storsjö Strand byggs ut och omformas till ett nytt bostadsområde i Östersund.

"Aktuell tegelbyggnad tillför oerhört mycket värde till områdets utveckling, dels pga sin vackra arkitektur och som bärare av järnvägshistorien i området, men också för att den kan erbjuda billigare lokaler för kreativa verksamheter som skulle kunna skapa liv och rörelse i området. Eftersom merparten av Storsjö Strand är obebyggt är det viktigt att bevara den själ som ändå finns i områdets historiska byggnader", skriver tjänstemännen i sitt avslagsförslag till politikerna.

Kommunen vill helst ta över byggnaden och om inte det är möjligt få ta över det ekonomiska ansvaret för byggnaden och själv hitta intressenter som vill hyra in sig där.

Trafikverket ser dock ingen möjlighet att bevara tegelbyggnaden. Dels pekar myndigheten på direktiven från regeringen att alla fastigheter som inte används av Trafikverket ska avyttras, alltså rivas eller säljas, och dels anser inte verket att någon kommer att kunna använda huset ändå:

"Det kan finnas behov av ändringar i spårens läge eller nyanläggningar av spår där spårläget kan behöva dras i ett läge som kolliderar med byggnaden".

En försäljning och bevarande av byggnaden "vore därför ett hinder för en framtida utveckling av järnvägstrafiken i Östersund", säger Trafikverket.

Rivas eller inte – det blir frågan för miljö- och samhällsnämnden på onsdagen och kommer även att diskuteras på finansutskottets möte på torsdagen.