Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen riktar dödsstöt mot friskola i Fyrås

Den nya friskolan i Fyrås hann inte ens starta innan den lades på is. Kommunen har överklagat Skolinspektionens beslut vilket gör att friskolan inte får några pengar det här läsåret.

– Det känns som dödsstöten, säger Cecilia Gelland.

Sedan det stod klart att Strömsunds kommun skulle stänga skolan i Fyrås har turerna varit många. Föräldrar i bygden har kämpat för att får starta en friskola och fick för en månad sedan klartecken från Skolinspektionen. Beslutet innebär att kommunen är skyldig att betala skolpeng för de elever som väljer att gå i den planerade friskolan i Fyrås i stället för den kommunala Grevåkerskolan i Hammerdal.

Men de styrande i Strömsunds kommun vill inte acceptera Skolinspektionens beslut och har därför överklagat ärendet till Förvaltningsrätten i Stockholm. Det innebär att skolan inte kan starta i höst som planerat, kanske inte ens till nästa skolår.

– Det känns bara så tragiskt, säger Cecilia Gelland som är en av de engagerade föräldrarna bakom friskolan.

Hon berättar att förvaltningsrätten förmodligen kommer att behöva ett år på sig för att avgöra ärendet. Under tiden som ärendet ligger hos rätten så kommer Strömsunds kommun inte att betala någon skolpeng, det i sin tur gör att den planerade skolstarten om en dryg vecka uteblir.

– Vi själva har ju inte råd att gå in med så mycket pengar att vi kan driva skolan tills det här är avgjort, säger Cecilia Gelland.

Om kommunen inte får gehör för sin överklagan och Skolinspektionens beslut står sig så kan friskolan öppna till hösten men det blir inte lika lätt.

– Om de här barnen börjar på en annan skola i höst så är det ju osäkert om de vill byta en gång till nästa år, säger Cecilia Gelland.

Lars-Eric Bergman (M) är ordförande i kommunens barn-, kultur- och utbildningsnämnd och han skriver i överklagandet till förvaltningsrätten att Skolinspektionens beslut att tillåta en skola i Fyrås kommer att leda till att kommunala skolor och förskolor måste läggas ner.

– Ja, i vissa fall kan det bli så. Vårt elevunderlag minskar ju år från år och vi är tvungna att dra ner på antalet enheter. Blir det så att det poppar upp en friskola så fort vi drar ner så kanske vi måste lägga ner skolor som annars inte skulle ha lagts ner.