Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen ovetande om 320 nya asylboenden

Migrationsverket har fattat ett beslut som omfattar 320 nya asylboenden i Bräcke kommun. Men ägarna till de registrerade bostäderna var helt ovetande.

I veckan uppmärksammades kommunchefen i Bräcke, Bengt Flykt, om en upphandling som Migrationsverket nyligen hade slutfört. Där stod bland annat att ett företag från Stockholmstrakten hade deltagit i upphandlingen och gått vidare till utvärdering för att kunna inhysa 120 stycken asylsökande i ett tillfälligt boende. Så långt inget märkligt.

Vid en närmare granskning visade det sig att platsen för asylboendet uppgavs vara Västra kungsvägen 61 i Bräcke. Det vill säga det gamla elevhemmet som ägs av Bräcke kommun och som nu står tomt.

– Vi har inte tecknat avtal med något bolag och vi har heller inte sålt den här fastigheten så hur det här har gått till det vet jag inte, säger Bengt Flykt som tycker att hela saken är väldigt märklig.

Även Björknäsgården norr om Bräcke verkar ha hamnat i samma situation. Ett företag baserat i Mälardalen verkar i sina kontakter med Migrationsverket ha angett Björknäsgården som adress för att inhysa 200 asylsökande. Detta utan att något avtal har tecknats med ägaren.

Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson kan inte säga vad som har gått snett i just de här fallen. Samtidigt ser han ingen anledning till oro för de inblandade fastighetsägarna.

– Att vi har fattat ett tilldelningsbeslut innebär inte att det kommer att placeras människor där. Det finns alltid ett andra steg i den här hanteringen där vi åker ut och kontrollerar alla anläggningar som omfattas. Visar det sig att företag har skickat in anbud kopplat till en adress som tillhör någon annan så kommer vi inte att anlita de företagen.

Fredrik Bengtsson kan inte avgöra om det i de här fallen handlar om bedrägeriförsök eller om det har skett något fel i själva upphandlingen.

– Det finns mycket pengar att tjäna för entreprenörer i den här branschen och det är just därför som vi har det här förfarandet med kontroller. De kommer inte att kunna tjäna något på det här om allt inte är i sin ordning.