Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen missade livsmedelskontroll

En avdelning på sjukhuset får kritik av kommunen. Kommunen i sin tur har missat inspektioner i flera år.

Annons

Miljö och hälsa på Östersunds kommun kontrollerade livsmedelsverksamheten på en av Östersunds sjukhus avdelningar i början av juni. Innan dess hade verksamheten fallit ur Miljö och hälsas register och inte blivit besökt på flera år.

Vid kontrollen upptäcktes flera avvikelser från lagstiftningen.

Inga kontroller av om den varma maten som togs emot var tillräckligt varm hade gjorts under året. Om maten inte är tillräckligt varm kan bakterier frodas.

Personalen hade inte gjort några temperaturkontroller på kyl- och frysvaror. Detta gör att de inte vet om maten, som i det här fallet kommer från ett större kök i som färdig att serveras, hunnit bli för varm.

Rutinerna var oklara för särskilda skyddskläder, för efter vilken patientkontakt köksarbete bör undvikas och för vilken personal som får vistas i köket.

Ann-Charlotte Johansson är hälsoskyddsinspektör på Miljö och hälsa. Hon utförde kontrollen.

– Vi kontrollerar den här typen av avdelningar en gång vartannat år, säger Ann-Charlotte Johansson.

– Den här avdelningen kontrollerades senast 2011.

Hur kunde den falla ur ert register?

– Avdelningarna på sjukhuset har flyttats om och bytt namn, och därför har vi missat den, säger Ann-Charlotte Johansson.

Vilka risker kan det innebära?

– Landstinget har bra rutiner för egenkontroll i sina avdelningskök, vilket gör att riskerna minskar för patienterna, säger Ann-Charlotte Johansson.

Eftersom det är färdigmat som serveras och de som ska äta inte är särskilt många gör att avdelningen hamnar lågt i riskklasserna jämfört med till exempel en lågstadieskola där många ska serveras och maten lagas på plats.