Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen måste ha koll på sin skog

Komrev kritiserar kommunens skogsförvaltning. Brister som noterades 2003 är fortfarande inte åtgärdade och flera år gamla beslut har inte blivit verkställda.

Revisorerna anmärker på att kommunen inte anger vilka krav man själva har på skogens avkastning. Man budgeterar en intäkt på 75 000 kronor för skogen i år, trots att man året innan fick in 2,4 miljoner. Det totala skogsinnehavet är bokfört till ett värde av 2,1 miljoner, taxeringsvärdet är 19,3 miljoner och det uppskattade marknadsvärdet för samma skog är cirka 60 miljoner kronor.

Den ekonomiska hushållningen måste bli bättre, anser revisorerna. Virkesförrådet ökar, vilket tyder på att avverkningar inte sker i samma takt som tillväxten. Det råder stor osäkerhet om hur det ser ut med utförda röjningar av de drygt 420 hektaren, likaså om hur skogsbruksplanen uppdaterats. Vidare beslutade kommunstyrelsen våren 2009 att höja arrendeavgiften för jakt, en höjning som ännu inte har fakturerats till arrendatorerna.

För att ha bättre kontroll över skogsförvaltningen beslutade kommunstyrelsen, redan för tre år sedan, att upprätta en delegationsordning, men denna har ännu inte sett dagens ljus.

– Kanske menar man att vi på teknik- och serviceförvaltningen skulle ha gjort ett förslag till delegationsordning, säger dess chef Jörgen Pettersson. Men vi har egentligen inte fått det uppdraget.

Det stämmer, tittar man i det aktuella protokollet från 2007 så står det "För att klargöra vilket uppdrag teknik- och serviceförvaltningen har avseende skogsförvaltningen ska en delegationsordning upprättas". Det står inte vem som konkret ska ansvara för att det blir gjort.

Jörgen Pettersson berättar att den praktiska skogshanteringen idag sköts av Skogsstyrelsen och att kommunens inblandning består av enskilda punktinsatser, allt eftersom de dyker upp. Han förstår därför vad Komrev vill säga:

– Revisorerna anser väl att kommunen bör ha någon övergripande kontroll över sin skogsförvaltning.