Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen köper Jämtkraft Arena

Östersunds kommun köper Jämtkraft Arena för 40 miljoner kronor. Och det är Skatteverkets fel, anser kommunen.

Under april månad kommer politikerna i Östersunds kommun besluta om ett mångmiljonköp. Det handlar om Jämtkraft Arena som, enligt ett tjänstemannaförslag, ska inhandlas för 40 miljoner kronor.
– Det är Skatteverket som har tvingat fram det här beslutet, säger kommunstyrelsens ordförande, AnnSofie Andersson (S)
Kortfattat: Skatteverket anser att Östersunds fotbollsklubb (ÖFK) betalar för lite i hyra på arenan och ska betala en betydligt dyrare marknadshyra. ÖFK håller inte med och det gör inte kommunen heller då ÖFK betalar lika mycket som andra föreningar enligt beslut hos kommunen. Genom att kommunen köper arenan och att ÖFK hyr av kommunen, i stället för klubbens egen bolag som driver arenan, Driftaren AB, kan detta kringgås.
# Det låter som skatteplanering?
– Ja, vi har hamnat detta läge på grund av tolkningen i skattelagstiftningen. Skatteverket säger att när ÖFK hyr ska de betala marknadshyra på planhyran, säger AnnSofie Andersson.
– ÖFK har överklagat tolkningen men vi kan inte invänta den. Skattesituationen gör att vi gör det här nu.
# Kommunen är alltså ensam ägare av arenabolaget. Arenabolaget äger Jämtkraft arena. Hur kan man som ägare köpa det man redan äger?
– Då blir det en bokföringsteknisk konstruktion. det finns ingen anledning att Jämtkraft arena ska ligga kvar som en fastighet i arenabolaget. Som jag ser blir följden att det blir en kommunal fastighet bland andra kommunala fastigheter.
Bert-Olof Åkerström, biträdande kommundirektör:
– Det är bara att konstatera att Skattverket tolkar lagstiftningen på ett annat sätt än 2007 och den här situationen är inte heller något som är unikt för Östersund. Granskningen pågår över hela Sverige. Vi har därför utrett frågan och kommit fram till att den här lösningen är ett klokt sätt att hantera situationen på.
Östersunds Fotbollsklubb, ÖFK, har sålt sina aktier i Östersunds Sport och Eventarena AB. Dess bolag Driftaren AB har bett Östersunds Sport och Eventarena ABatt få träda ur delar av gällande hyresavtal så fort som det är möjligt.
- Detta förfarande har Östersunds Fotbollsklubb diskuterat sedan våren 2013. Bakgrunden till det är dels den förändrade syn som vi upplever att kommunen har på delägarskap och föreningsdrift av Jämtkraft Arena, men även Skatteverkets nya tillämpning av reglerna, säger Daniel Kindberg, ordförande i ÖFK, i ett pressmeddelande.

# Ska kommunen verkligen äga publika arenor?
– Om inte kommunen äger så är det det offentliga som får står för merparten av driften av sådan här anläggningar. Det är inga konstigheter, säger AnnSofie Andersson.