Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen kände inte till orkidéns starka skydd

När LT ringer till Östersunds kommun så är de ansvariga för arenabygget ovetande om vilket skydd som den fridlysta orkidén har. Hur de ska hantera frågan vet de inte.

Annons

När LT ringer upp projektledaren för arenabygget, Bertil Åsen, så har han inte funderat på vad de fridlysta blommorna innebär för projektet.

– Jag kan inte det exakta regelverket men det är klart att finns det fridlysta arter så lär man ju inte kunna hantera dem hur som helst. Men det här är ingenting som jag har uppfattat som att det skulle vara något hinder för eller försvåra projektet.

Lars Tiderman är planarkitekt på Östersunds kommun och har arbetat med det framtagna förslaget till detaljplan. Inte heller han har uppfattat den fridlysta orkidén som ett hinder för projektet.

– Som vi har bedömt det så är det ingenting som är omistligt. Det finns ju andra växtlokaler av den här arten.

När Lars Tiderman får klart för sig att orkidén har ett skydd i artskyddsförordningen så säger han att det blir något som kommunen måste undersöka ordentligt.

– Det här är en intressant fråga som vi behöver titta på.

Det är inte bara en fråga för Östersunds kommun. Fastighen där arenan ska byggas tillhör fortfarande Fältjägaren fastigheter. Om bolaget planerar att avverka skog på det aktuella området – innan marken säljs till kommunen – så krävs även i det läget en dispens från länsstyrelsen.