Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen kan tvingas böta

Konkurrensverket granskar Bergs kommun och det kommunala bolaget BTEA.
Länstidningen avslöjade att de båda köpt grävmaskinstjänster utan upphandling och nu kan de tvingas böta stora belopp.

Under vintern och våren har LT i flera artiklar berättat hur Bergs kommuns VA-avdelning köpt grävmaskinstjänster utan upphandlat kontrakt och att det kommunägda elnätsbolaget BTEA tecknat kontrakt utan upphandling.

Nu undersöker Konkurrensverket både kommunens och BTEA:s agerande.

– Jag kan inte uttala mig i de enskilda fallen eftersom utredningarna pågår men generellt fungerar det så att vi ställer frågor till kommunen och bolagen om deras avtal och om de själva anser att de haft anledning att göra som de gjort, säger Annica Östlund som just nu granskar de båda fallen.

Det som utreds är om en så kallad otillåten direktupphandling har genomförts. Om det visar sig att så är fallet kan Konkurrensverket komma att driva en rättsprocess.

– Det kan resultera i att Konkurrensverket ansöker om upphandlingsskadeavgift, säger Annica Östlund.

Det är Förvaltningsrätten som i så fall avgör saken och en sådan upphandlingsskadeavgift baseras på det olagliga kontraktets värde.

I BTEA:s fall beräknas kontraktet vara värt omkring tio miljoner kronor. Vanligtvis brukar upphandlingsskadeavgifterna vara omkring fem procent av kontraktsvärdet, vilket i så fall skulle tvinga BTEA att betala omkring 500 000 kronor om de blir dömda.

Bergs kommun kan däremot komma lindrigare undan eftersom preskriptionstiden för den här typen av lagbrott är ett år.

– Maxtiden för att vi ska ansöka i domstol är ett år från avtalstecknandet, det är vad lagtexten säger, förklarar Annica Östlund.

Kommunen har inte haft något kontrakt skrivet de senaste fyra åren men endast värdet av det senaste årets grävningar kan komma att ligga till grund för upphandlingsskadeavgiften som då teoretiskt sett skulle kunna landa på cirka 25 000 kronor.

Vilka summor Förvaltningsrätten än skulle döma ut är det invånarna i Bergs kommun som tvingas betala via skattsedeln eller andra avgifter.

Av alla fall som anmäls till Konkurrensverket är det ett fåtal ärenden som går till domstol. Förra året avgjorde Förvaltningsrätten 20 fall av köp som gjorts utan upphandling.