Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen kan klara sig undan med självrisken

Notan efter översvämningarna i Åre i mitten av juni kommer att sluta på miljonbelopp för de berörda aktörerna.

För Åre kommun finns dock möjligheten att ansöka om ersättning för utgifter i samband med räddningsarbetet.

– Självrisken ligger på 300 000 kronor. Beloppet som skjuter över den summan kan vi få tillbaka, säger Anders Sigfridsson.

Den 18 juni i år lamslogs Åre av stora översvämningar som orsakade stora skador på byggnader och infrastruktur i byn. Bland annat stängdes E 14, gamla Duvedsvägen och järnvägen genom Åre av.

Två månader senare pågår fortfarande arbetet med att laga skadorna och räkna samman kostnaderna för räddnings- och efterarbete.

Anders Sigfridsson är räddningschef i Åre kommun och var som sådan ansvarig för det operativa arbetet under räddningsinsatsen.

– Vi har fortfarande inte en fullständig bild av alla våra kostnader, men för vår del kommer det att landa på mellan en och en och en halv miljon kronor. Slutsumman kommer vi nog inte att ha klar förrän i slutet av augusti eller september, säger han.

Enligt lagen om skydd mot olyckor har kommunen dock möjlighet att ansöka hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) om statlig ersättning för de utgifter som uppstått i samband med räddningsarbetet.

Slutbeloppet som då betalas tillbaka avgörs av storleken på den så kallade kommunala självrisken som i sin tur står i relation till kommunens befolkningsmängd.

– För Åre ligger självrisken på 300 000 kronor. Det innebär att vi i det här fallet kan ansöka hos MSB om att få tillbaka det belopp som skjuter över från den summan, säger Anders Sigfridsson.

Tobias Hammarberg är gatuingenjör på tekniska kontoret i Åre kommun. Han berättar att man från kommunens sida efter översvämningarna framförallt arbetat med att återställa det kommunala vägnätet.

– Vårt arbete har inte varit särskilt omfattande. Vi har visserligen inte fått alla fakturor än så det går inte att sammanfatta helt och hållet, men det kommer hursomhelst inte att vara så stora summor som det handlar om för oss, säger Hammarberg.

Inte heller på Skistar är man ännu färdig med sammanställningen av alla kostnader i samband med översvämningarna.

– Vi håller fortfarande på att återställa det som skadats på våra anläggningar och det arbetet är långtifrån färdigt än. Framförallt handlar det om vattentrummor och annat material som förstörts och spolats bort, säger Skistars säkerhets- och driftchef Anders Aspholm.

– Vi bygger inte upp allt exakt som det var förut utan försöker att anpassa det för att motverka liknande händelser i framtiden. Exempelvis sätter vi in större trumstorlekar nu, säger han.

– Sedan har vi även gjort en översyn på andra bäckar i området och försöker göra förebyggande åtgärder även där.

## Har du någon aning om vad sluträkningen kommer att landa på för er del?

– Exakt hur mycket vill jag inte säga, men det kommer att kosta några miljoner kronor, säger Aspholm.

Trots allt förebyggande arbete som görs i Åre tror Anders Sigfridsson att fler översvämningar kan vänta i byn.

– Jag har sagt tidigare att det är svårt att helt förhindra den här typen av händelser, men tillsammans kan man i alla fall förebygga det så gott man kan. Jag tycker att det finns ett bra samarbete och diskussion mellan alla aktörer kring den här frågan, säger han.