Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen kampanjar för att många ska välja fiber

Kommunen och Härjeåns drar nu i gång en intensiv kampanj för att få så många som möjligt i sex av Härjedalens byar att vilja ansluta sig till fibernätet.
– Det är lite nu eller aldrig, säger Martin Södergårds, strategisk utvecklare.

Kommunen har lämnat in en projektansökan till jordbruksverket, med en budget på 18 miljoner kronor, för att bygga ut fiber till cirka femhundra hushåll i Härjedalen under de två kommande åren.

Det förutsätter att de enskilda fastighetsägarna är med på tåget. Projektpengarna täcker hälften av kostnaden för att dra in fiber i kåken.

– Kravet från jordbruksverket är att minst hälften av alla fastboende i en by ansluter sig, annars minskar bidraget. För att ni en rimlig prisnivå bör vi upp i 70 procent anslutna. Och ju fler som ansluter sig, ju billigare blir det för varje enskild fastighetsägare, förklarar Martin Södergårds.

Läs även: Byarna som ordnade fiber själva

Enligt Mats Falkeman på Härjeåns, elbolaget som äger fibernätet och gör utbyggnaden, landar kostnaden på cirka 20 000 kronor per hushåll, förutsatt att sju av tio väljer att dra in fiber.

Det mobila 4G nätet är enligt honom inget alternativ för snabbt bredband på sikt.

– Det är ingen framtidssäker teknik. Tjänsteutvecklingen hamnar i fiber. 4G är också en delad kapacitet, när det blir fullt i masterna kommer vi att få samma problem där med sämre kapacitet som vi har i det äldre 3G nätet.

Fram till 2020 har länet fått 140 miljoner tilldelat för utbyggnaden av fiber. Om det fler pengar för liknande satsningar i framtiden är oklart.

– Vi vill berätta om hur viktigt det här är. Det kan vara nu eller aldrig om man ska kunna få hela byar utbyggda, säger Martin Södergårds.

Kommunen själv får inte bidra med pengar till utbyggnaden, enligt ändrade föreskrifter, men lägger pengar på projektledning och information.

– Det visar hur viktigt vi tycker det här är, säger kommunalrådet Gunilla Zetterström Bäcke (S).

Läs även: Strömsunds kommun storsatsar på fiber

Egentligen är kravet minst 200 hushåll i en by för att en ansökan ska gå igenom.

– Men vi har fått godkänt för att slå ihop flera byar, det är därför vi nu vänder oss till sex byar på en gång, säger Martin Södergårds.

Till nyår räknar kommunen med att få svar från jordbruksverket. Under tiden ska infoträffar hållas i Långå, Älvrosremmen, Glöte, Vemhån, Ytterberg och Västansjö om satsningen på fiber.

Läs även: Nytt möte ger hopp om fiber i Sörviken och Görvik