Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen: Ja till ny gruva i Stekenjokk

Kommunstyrelsens ledamöter i Strömsunds kommun har sagt ja till en nyöppning av Stekenjokkgruvan.

Styrelsens främsta argument är att en gruvdrift skapar möjligheter att stärka näringslivet och öka arbetstillfällena i kommunen.

Som LT berättade i måndags är det bolaget Vilhelmina mineral som har långt gångna planer på att öppna den gamla gruvan igen, en kontroversiell fråga på många sätt där olika intressen ställs mot varandra.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Gudrun Hansson, (S), blev det ingen större diskussion om den här punkten på tisdagens möte.

– Vi har fått ett bra underlag från miljö- och bygg.

Men hon betonar ändå att den tänkta gruvdriften också är en komplex historia.

– Det är viktigt att det görs på ett bra sätt om man tänker på riksintressena, rennäringen och gruvnäringen, säger Gudrun Hansson.

Men i och med beslutet är det ändå klart att kommunstyrelsen tycker att riksintresset för de mineraler som finns i området ställs högre än rennäringen.

Gudrun Hansson ser dessutom en stor vinst för näringslivet och arbetstillfällen.

– Jag tror inte bara att det kommer handla om fler jobb i gruvverksamheten utan också till bland annat service, säger Gudrun Hansson.

Länsstyrelsen har getts tillfälle att yttra sig och det är länsstyrelsen som också velat höra berörda kommuners inställning, Strömsund och Vilhelmina kommuner. Men det är Bergstaten som slutgiltigt fattar beslutet om gruvöppningen.