Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen hoppas att bättre infrastruktur ska ge uppsving

För att få till större turistströmmar till Frostviken och hela regionen krävs infrastruktursatsningar. Den slutsatsen har Strömsunds kommun dragit tillsammans med grannkommunerna Dorotea, Åsele och Vilhelmina dragit. Och målet är att få till internationell flygplats och nya kortare vägar.

De privata stora turistsatsningarna i Frostviken har låtit vänta på sig.

– Men en intressant idé som vi i kommunen driver är att sammanfoga hela södra Lappland där ingår att stärka infrastrukturen vilket i sig kan bli en katalysator för andra projekt i Frostviken, säger Jan-Olof Olofsson (M), ordförande i miljö- och byggnämnden.

LT har vid några tillfällen skrivit om projektet som pågår där de fyra grannkommunerna Strömsund, Dorotea, Vilhelmina och Åsele jobbar tillsammans för att marknadsföra området. Länsstyrelserna i både Västerbotten och Jämtland samt Tillväxtverket och näringsdepartementet är mycket positiva. Tillväxtverket har bidragit med 300 000 kronor, Jämtlands länsstyrelse har bidragit med 250 000 och Västerbottens länsstyrelse med 750 000 kronor.

Initiativtagare till projektet är Yvonne Lif Lövbrand, ägare och vd till Hotell Borgafjäll i Dorotea kommun, ett företag hon på tio år målmedvetet lyckats rusta upp och nischa mot gäster från både när och fjärran. I samarbetet mellan de fyra kommunerna är siktet inställt på att nå ännu fler internationella gäster. Ett gemensamt destinationsbolag ska marknadsföra regionen, bland annat från ett showroom på Östermalm i Stockholm.

Kommunstyrelsens ordförande Jan-Olof Andersson (M) ser positivt på planerna.

– Förhoppningsvis har vi ett destinationsbolag på plats någon gång i höst. Destinationsbolaget ska inte drivas av kommunen utan är till för turistbolagen i regionen.

Att stärka infrastrukturen är ytterligare ett mål med projektet. En förstudie pågår där målet är att få till en internationell status på flygplatsen i Vilhelmina. Även om sträckan till en internationell flygplats då blir ungefär lika lång för Strömsundsborna så stärker det regionen och särskilt Backe, Hoting och Tåsjöområdet, säger Jan-Olof Andersson.

Projektet tittar även på möjligheten att få till en väg mellan Blåsjön och Borgafjäll. Strömsunds kommunstyrelse har nyligen beslutat att söka förstudiemedel. Huruvida en internationell flygplats eller en ny väg kommer till går inte att säga i dag, och Jan-Olof Andersson betonar att man måste ha lokalbefolkningen med sig på en sådan satsning.

– Men lyckas vi med våra ambitioner och får till bättre tillgänglighet finns det beräkningar som säger att turistnäringen kan ge 1 400 nya jobb i hela region Södra Lappland.

Lokalbefolkningen i Frostviken har hittills varit lite skeptiska till planerna, säger han. På riksplanet däremot, är man mycket intresserade.

– Jag har aldrig någonsin varit med om en sådan respons. Både på näringsdepartementet och på Tillväxtverket är de mycket nyfikna och generaldirektören ringer av och till för att höra hur det går, säger Jan-Olof Andersson.