Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen har fått nästan tusen samtal om parasiten

Telefonerna har gått varma på Östersunds kommun sedan parasitutbrottet i slutet av november. Närmare tusen samtal har ringts. Annars verkar magsjuketendensen mattas av och kommunen stänger nu ner enkäten på hemsidan.

Annons

Över 12 400 Östersundsbor har svarat på enkäten om magsjuka som orsakats av parasiten Cryptosporidium. Allt färre har dock den senaste tiden noterat att de är magsjuka och enkäten stängs nu ner från kommunens hemsida.

I den senaste lägesrapporten från Östersunds kommun framkommer egentligen inte många nyheter. Kommunen fortsätter att spåra parasiten genom provtagningar av vattnet vid Minnesgärde och på utgående vatten från avloppsreningsverk runt omkring Storsjön. Miljö och hälsa fortsätter också arbetet med smittspårning genom provtagning. Dessutom görs stickprovskontroller av restauranger och kaféer.

Under måndagen har experter från Norge varit på besök i Östersund för att stötta miljö och hälsa i deras arbete som kontrollfunktion inom kommunen.

– Det är mycket värdefullt att vi får hjälp av norska experter. De har en hel del erfarenhet av det här. 2004 hade man ett utbrott i Bergen då flera tusen personer blev sjuka av parasiten Giardia. Man har också erfarenheter från Oslo 2007 då 500 000 Oslobor fick lov att koka dricksvattnet på grund av misstankar om förorenat vatten, konstaterar Jari Hiltula, miljöchef på Östersunds kommun.

Östersundarna uppmanas att fortsätta att koka sitt vatten, men det räcker med att det att bubblar upp. En minuts kokning gäller inte längre.

Moa Ek har tillsammans med sina kollegor på miljö och hälsa ända sedan parasitutbrottet suttit vid telefonen och svarat på frågor som kommuninvånarna ringt in om.

– Vi har totalt haft närmare tusen telefonsamtal och de flesta frågorna har handlat om små funderingar som dyker upp i vardagen. Nu på slutet har antalet samtal mattats av, säger hon till LT.