Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen hänvisar till blocket och hyresannonser

Hyresgästföreningen: – Bostadsgarantin i Östersund är inte värd att kallas bostadsgaranti.

Östersunds kommuns försök att utses till Årets studentstad genom att plocka bort kravet på ett sista ansökningsdatum för studenter, får tummen ner av hyresgästföreningen.

Ali Qadiri, utredare hos Hyresgästföreningen Region Norrland, tycker att kommunen luras.

– Även om en deadline för en bostadsansökan tas bort, kvarstår den akuta bostadsbristen.

Enligt Boverket beräknas Östersund behöva skapa nästan 700 nya bostäder under 2013 och 2014.

– Den regionala bostadsmarknadsanalysen har kommit fram till att det behövs 679 nya lägenheter. Vi har inte ens kommit halvvägs.

I grunden handlar det om en akut bostadsbrist, enligt Ali Qadiri, och den bristen vill inte kommunen eller Mittuniversitetet heller för den delen, prata högt om.

– Det finns tre grupper som drabbas av bostadsbristen i Östersund. Seniorerna som har behov av särskilda boenden, våra nyanlända och särskilt våra ungdomar.

Han påpekar vidare att bostadsgarantin endast omfattas av universitetsstudenter; inte gymnasieelever och inte heller universitetsstudenter som pluggar på distans.

– Kollar man på kommunens egen hemsida hänvisar kommunen till andrahandsmarknaden; till blocket.se och till tidningsannonserna. Det finns en fara i det när man hänvisar utsatta ekonomiskt utsatta som studenter till en andrahandsmarknad som är full av ockerpriser.