Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen hämtar mat till plockarna

De bangladeshiska bärplockarna i Bräcke blir alltmera ett ärende för Bräcke kommun.

Nu har det återstående 40-talet plockare förts samman till gemensamt boende i det så kallade Toressonska huset på Skolgatan i Bräcke där de väntar på hemtransport.

Transporten sker när man hittat flygplansplats från Arlanda till Bangladesh och att någon kan ta emot dem i Uppsala. Innan allt ordnats bor plockarna kvar i Bräcke och såvitt inget annat beslutas är det Bräcke kommun som svarar för tågresan.

Bemanningsföretaget Bangladesh Workforce som är de som formellt anställt plockarna har en matdepå för plockarna i Sundsvall.

Dock har företaget ingen som hämtar maten och transporterar den från Sundsvall till Bräcke, något som Bräcke kommun således får svara för.

Vem som betalar hyran i Toressonska huset är i dagsläget något oklart.

– Vi vet faktiskt inte vem som just nu svarar för hyran, säger Bräcke kommuns näringslivschef Bengt Eriksson.

Kommunen kommer inom kort att göra en sammanställning av hur stora kostnader man haft för denna något extraordinära hjälpinsats.

– Hittills har det mest handlat om tid.

Enligt vad som hittills framkommit är det Bangladesh Workforce som svarar för den extra avgiften om 50 dollar som flygbolaget tar ut för ombokning av biljetter.

Avfärden var ursprungligen planerad till mitten av oktober, något som nu måste ändras.

Kyrkan i Bräcke och Revsund har lyckats samla in 62 000 kronor till plockarna, varav 44 000 redan delats ut som bidrag av barmhärtighet och som matbidrag till hemresan.

– Vi är noga med att pengarna inte tillfaller dem som tagit hit dem, säger tf kyrkoherden Lars Riberth.