Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen gör razzia mot svartbyggen

Svartbyggen, tomter med skrotbilar och ovårdade gårdar.

Nästa vecka ska Östersunds kommun granska över 50 misstänka fall av olovliga byggen och ostädade tomter runt om i kommunen.

Plan- och byggavdelningen vid Östersunds kommun har haft ovanligt många bygglovsärenden under våren och sommaren. Därför har arbetet med tillsyn delvis blivit eftersatt.

Men nästa vecka stänger handläggarna kontoren, drar på sig höstjackorna och beger sig ut bland fastighetsägarna.

Drygt 50 misstänkta fall av svartbyggen och ovårdade tomter har registrerats hos plan- och byggavdelningen sedan i våras och nu ska de följas upp.

”Ärendena kan gälla byggnader och tillbyggnader som byggts utan bygglov eller byggts större än beviljat lov. Många handlar också om tomter med skrotbilar, fallfärdiga byggnader eller upplag utanför den egna tomten”, skriver kommunen på sin hemsida.

– Vi får våra signaler om svartbyggen. En del ringer och är anonyma och en del har talat om vem de är. Sedan sitter man inte bara på stolarna på Rådhuset. När det är ett bygglovsärende åker tjänstemännen också ut och tittar och då hittas det också en del saker, säger miljö- och samhällsnämndens ordförande, Göte Murén (S).

Även skrotiga gårdar och tomter har rapporterats till kommunen.

– Vi har flera anmälningar, åtminstone två som jag vet, där det är ovårdat. Vi måste ut och titta när grannar hör av sig och säger att de inte mår bra av att ha så här omkring sig.