Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen följer inte brandregelverket

Kommunens byggnader har brister i brandskyddet. Nu görs en inventering för att komma tillrätta med det.

– Vi följer inte regelverket, säger Jan Högberg, fastighetschef.

Reglerna kring brandskydd och tillgänglighet blir hela tiden hårdare. Östersunds kommun har upptäckt att det finns brister framför allt när det gäller brandskyddet i de äldre byggnaderna.

– Vi ska ha samma nivå på säkerheten på en äldre och en nyare byggnad. När vi gör renoveringar på äldre byggnader ser vi att det finns brister, säger Jan Högberg.

Planen är att inspektera alla skolor, förskolor och äldreboenden i kommunen för att se vilka brister som finns och vad som kan göras åt dem. Det är ett omfattande arbete eftersom det rör sig om ett hundratal byggnader.

– Innan vi har besiktat och åtgärdat alltihop har nog både 2014 och 2015 passerat, säger Jan Högberg.

Hittills har kommunen hunnit med att besikta tre byggnader. Det är Vallaskolan, Västerviks äldreboende och Videgårdens förskola.

– På Vallaskolan var det ganska mycket brister. Men det är inte så att det är alarmerande, det handlar om att i lugn och ro göra en planering hur man ska åtgärda bristerna. Det är inte så att lärare och elever behöver vara oroliga, säger Jan Högberg.

Jan Högberg bedömer att det är många små brister i brandskyddet på de byggnader som har inspekterats som gör att det sammantaget blir ganska omfattande brister, men att det inte handlar om någon akut situation.

– Det är ganska marginella fel, men vi når inte riktigt upp till dagens regelverk.