Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen får underkänt på fastghetsskötsel

Östersunds kommun sköter inte sina fastigheter på ett bra sätt. Det visar en färsk granskning som kommunens revisorer låtit göra.

Underhållet av de byggnader som kommunen ansvarar för har blivit sämre de senaste åren och är i dagsläget otillräckligt. Det visar den granskning som har gjorts på uppdrag av kommunrevisionen. Slutsatserna dras bland annat utifrån vilka kostnader som har lagts ner på underhåll av fastigheterna samt utifrån intervjuer med chefer som ansvarar för stora delar av det kommunala fastighetsbeståndet.

I intervjuerna berättar de ansvariga cheferna att det satsas alldeles för lite pengar på underhållsåtgärder. Underhållsbudgeten har under flera år urholkats vilket lett till ett kritiskt läge där de pengar som avsätts inte alls räcker till för det stora behovet.

Revisorerna anser att läget är så allvarligt att kommunen i framtiden kan tvingas bygga om eller bygga nytt som en följd av det bristande underhållet. Det i sin tur skulle kunna leda till att kommunen bryter mot bestämmelsen om god ekonomisk hushållning.

Revisorerna anser att de styrande i kommunen måste ta sig en funderare kring hur mycket pengar som satsas på underhåll och hur pengarna fördelas.