Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen får nobben: Cheferna är för nära släkt

Cheferna är för nära släkt, därför nekas kommunen att ta över verksamheten:

– Då bör ju hela den politiska organisationen i kommunen underkännas, säger miljö- och byggnämndens ordförande.

Strömsunds kommun vill ta över tillsyn över viss miljöfarlig verksamhet som idag ligger på länsstyrelsens ansvar. Som det ser ut just nu så är det dubbla tillsyner, vilket är onödigt, anser miljö- och byggnämndens ordförande Jan-Olof Olofsson (M):

– Till exempel inom vattenverksfrågor finns det olika ansvarsgränser där vi ska sköta en del och länsstyrelsen en annan del. Det innebär att vi besöker samma ställe var sin dag.

Strömsunds begäran har hittills fått nobben av länsstyrelsen. Orsaken är att chefen för miljö- och byggavdelningen, Eva Pettersson, och chefen för teknik- och serviceavdelningen, Jörgen Pettersson, är syskon.

Teknik- och serviceavdelningen är ansvarig för driften av kommunala verksamheter medan miljö- och byggavdelningen ska utöva tillsyn över dessa. Länsstyrelsen befarar att syskonskapet mellan de två ansvariga cheferna innebär en risk för mindre effektiv tillsyn. De vill ha en garanti för att det inte uppstår en jävsituation, och eftersom kommunen inte presenterat någon sådan garanti, så har länsstyrelsen överlämnat ärendet till regeringen.

Strömsunds kommun har yttrat sig och anför bland annat att "en kommunal politiskt styrd tillsynsmyndighet kan inte anses jävig på grund av enskilda tjänstemäns släktskap".

Regeringen, genom Miljödepartementet, finner att Strömsunds kommuns organisation motsvarar tillsynsförordningens krav, men att ett nära släktskap mellan de två cheferna kan innebära jäv. Man bollar därför tillbaka frågan till länsstyrelsen för att närmare utreda det, och ärendet är därmed tillbaka på ruta ett.

Jan-Olof Olofsson kan inte se att släktskapet skulle innebära något problem:

– Det är ju inte Eva Pettersson som åker ut och kontrollerar, utan det är andra tjänstemän. Skulle vi bli nekad för att de två cheferna är släkt, så bör nästan hela den politiska organisationen i Strömsund underkännas.