Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen får betala 150 000 i straffavgifter

På grund av långa väntetider till särskilda boenden tvingas Bergs kommun betala straffavgifter på 150 000 kronor.

Annons

På Socialstyrelsens uppmaning har Förvaltningsrätten i Härnösand tittat på fyra ärendet gällande särskilda boenden i Bergs kommun. I samtliga ärenden har de personer som beviljats en plats på ett särskilt boende fått vänta mellan elva och 14 månader innan beslutet verkställts. I två av fallen har förvaltningsrätten beslutat att väntetiden inte är skälig och därför beslutat att Bergs kommun ska betala en särskild avgift om 50 000 respektive 100 000 kronor.

– Vi har bestämt oss för att inte överklaga. Vi tycker att rätten gjort en korrekt bedömning, säger Helen Rikardsson, vård- och omsorgschef i Berg.

Helen Rikardsson har i samråd med vård- och omsorgsutskottets ordförande föreslagit att pengarna till de särskilda avgifterna ska hämtas från verksamhetsnämndens fördelningsbara budget.

– Det är den lilla buffert vi har för att täcka oförutsedda utgifter av den här typen, säger Rikardsson.

• Vad har ni gjort för att undvika den här typen av väntetider i framtiden?

– Det går inte att gardera sig. I så fall skulle vi behöva ha särskilda boenden med tomma platser, och det är orimligt, säger Helen Rikardsson.

– Däremot arbetar vi med strukturen för att kunna skapa andra förutsättningar, bland annat trygghetsboenden och fler platser på korttidsboenden, fortsätter hon.