Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen får betala 150 000 i straffavgifter

På grund av långa väntetider till särskilda boenden tvingas Bergs kommun betala straffavgifter på 150 000 kronor.

Annons

På Socialstyrelsens uppmaning har Förvaltningsrätten i Härnösand tittat på fyra ärendet gällande särskilda boenden i Bergs kommun. I samtliga ärenden har de personer som beviljats en plats på ett särskilt boende fått vänta mellan elva och 14 månader innan beslutet verkställts. I två av fallen har förvaltningsrätten beslutat att väntetiden inte är skälig och därför beslutat att Bergs kommun ska betala en särskild avgift om 50 000 respektive 100 000 kronor.

– Vi har bestämt oss för att inte överklaga. Vi tycker att rätten gjort en korrekt bedömning, säger Helen Rikardsson, vård- och omsorgschef i Berg.

Helen Rikardsson har i samråd med vård- och omsorgsutskottets ordförande föreslagit att pengarna till de särskilda avgifterna ska hämtas från verksamhetsnämndens fördelningsbara budget.

– Det är den lilla buffert vi har för att täcka oförutsedda utgifter av den här typen, säger Rikardsson.

• Vad har ni gjort för att undvika den här typen av väntetider i framtiden?

– Det går inte att gardera sig. I så fall skulle vi behöva ha särskilda boenden med tomma platser, och det är orimligt, säger Helen Rikardsson.

– Däremot arbetar vi med strukturen för att kunna skapa andra förutsättningar, bland annat trygghetsboenden och fler platser på korttidsboenden, fortsätter hon.

Annons