Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunalrådet om polisens försvar av centraliseringen: "Jag tycker att man tar lite lätt på kritiken"

Från politiskt håll finns fortfarande oron över hur den stora regionledningscentralen i Umeå ska klara att leda blåljusen i 55 procent av landet snabbt, effektivt och till rätt adress.
– De svarar inte på frågorna utan beskriver bara vad man vill uppnå och vilken vision man har för bildandet av regionerna.

Det säger Susanne Hansson (S) kommunalråd i Strömsund och ledamot i Regionpolisråd Nord vilket är ett råd som enkelt uttryckt är politiken och medborgarnas insyn i den nya polisorganisationen.

Susanne Hansson har följt LT:s artikelserie om den nya polisen och hon känner igen sig i beskrivningen som poliserna i yttre tjänst ger.

– Jag känner igen alla delar. Det är samma oro vi har i kommunen.

Vilken oro då?

– Framförallt flytten av LKC till Umeå. De farhågor vi hade har ju infriats, det här med fel adresser. Det här med lokal- och personkännedom är jätteviktigt och det är en del som försvinner när det är flyttat till Umeå, säger Hansson.

Vad kan Regionpolisråd Nord göra?

– Den frågan har jag också ställt. Vid samtliga möten vi har haft har jag lyft den här oron vi ser i kommunerna. Jag får ju ungefär samma svar att det kommer att bli bra. Visserligen är det inkörsproblem, men att det blir bra.

– Men jag känner mig inte trygg med det svaret. Jag tycker att man tar lite lätt på kritiken. Man slår den nästan ifrån sig och det är lite så jag uppfattar det och att de inte ser det som något problem, säger Susanne Hansson och det är mot regionpolisledningen hon vänder sig.

I slutet av maj, början av juni lyfte Susanne Hansson några viktiga frågeställningar i rådet:

• Flytten av LKC till Umeå med de farhågor vi ser utifrån person- och lokalkännedom.

• Bemanningen i området, särskilt under sommarperioden.

• Avstånden för närmsta patrull vid händelser som kräver polisingripande. Till exempel när en rattfyllerist mellan Backe och Rossön hölls fast av privatpersoner, men ingen polis kunde komma.

Svaret kom skriftligt från regionpolischefen Klas Johansson den 16 juni.

– Men de svarar inte på frågorna utan beskriver bara vad man vill uppnå och vilken vision man har för bildandet av regionerna, säger Susanne Hansson.

Hur länge kan rådet sitta still i båten?

– Vi sitter inte stilla i båten, jag har lyft frågan varje gång och får samma svar. Vi i rådet får ta emot information men vi har inga påverkansmöjligheter. Vi har ju även reagerat från kommunen. Vi har ju väldigt lite poliser på våra stationer. De har sommarstängt. Man känner ju oro att händer något allvarligt, vem kommer då?

Anna-Caren Sätherberg, socialdemokratisk riksdagsledamot från länet, satt förövrigt som ordförande i dåvarande polisstyrelsen i Jämtlands län fram till den 31 december 2014.

Hur pratade man om den nya polisorganisationen då?

– Jag tror inte ens att flytten av LKC fanns med. Polisstyrelsen hos oss agerade genom att skriva brev till genomförandekommittén och det vi tryckte väldigt mycket på var hur det ska möjliggöras med karriärvägar för polisen i Jämtland om vi inte hade något nationellt uppdrag i Jämtland.

– Vi var oroliga för rekryteringen. Hur skulle vi klara av rekryteringen till glesbygden som vi knappt klarade av då, ifall vi inte hade nationella uppdrag?

– Vi tyckte ju då att vi hade den bästa lösningen med Trygghetens hus. Det var hos oss navet skulle ha legat. Det var vår ingång.

Nu ska man komma ihåg att den nya polismyndigheten är ny. Polischeferna i regionen har också sagt att det har funnits barnsjukdomar inledningsvis, men att organisationen börjar sätta sig och kommer att bli bättre.

Alla är inte lika säkra på det.

– De vinster man ville göra och som alla var eniga om, var att det skulle vara mer poliser i kommunerna. Det var förhoppningarna, men man kan ju se att det inte riktigt finns poliser överallt, så det har ju inte lyckats. Rekryteringsproblemen är inte lösta med den nya organisationen, säger Anna-Caren Sätherberg.

Hon anser inte att problematiken kring omorganisationen och inrättandet av en RLC i Umeå är något för politikerna att ta upp på riksnivå – än.

– Först måste statskontoret göra sin utredning och se vad som kan behöva åtgärdas. Utvärdering handlar bland annat om flytten av LKC och jag vill avvakta det resultatet först.