Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunalrådet mörkar om kommunens skuldbörda

Replik på AnnSofi Anderssons insändare, "Osant av Hans Wessén", LT 3/10.

AnnSof i Andersson ger inte kommuninvånarna en rättvisande helhetsbild av kommunens låneskuld.

Enligt finansrapport 2013–07–31 är upplåningen för kommunkoncernen 5 590 miljoner fördelat på Östersunds kommun; 270 miljoner, Östersundshem AB; 760 miljoner, Jämtkraft AB; 3 750 miljoner och Östersunds Rådhus AB; 810 miljoner och genomsnitträntan ligger på 2,84 procent. Inom ett år förfaller 4 120 miljoner och sker inga större amorteringar under året riskerar räntan att stiga vilket ger dyrare lån för kommunen.

Det är svårt att få en dagsaktuell överblick av kommunens skuldbörda då det dagligen sker finansiella transaktioner mellan koncernens enheter.

Exempelvis har kommunens lån på 550 miljoner för köpet av Vattenfalls aktier i Jämtkraft hamnat hos Östersunds Rådhus AB som är koncernens finansiella nav för transaktioner och skatteplanering så att mer pengar hamnar i kommunens kassa i stället för statens. En uppgift (bolagsform) som jag inte finner stöd för i kommunallagen gällande syftet med kommunala bolag. (Östersunds Rådhus AB).

Oavsett vad AnnSofi Andersson påstår så är kommunens totala skuld 5 590 miljoner kronor.

Hans Wessén

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel