Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunalrådet: "Man spelar rysk roulette med medborgarna"

Kommunalrådet och den tidigare polismannen Göran Bergström skräder inte orden.
– Det har gått prestige i ett myndighetsbeslut att det ska verkställas till varje pris. Det är rena dårskapen. Är det en total brist på riskbedömningar?

Han har personligen skrivit till inrikesminister Anders Ygeman (S). Han har varit i kontakt med ansvariga inom polisen och ryat i största allmänhet om farorna i polisens omorganisation.

– Delen av omorganisationen som handlar om LKC borde inte ha genomförts, säger Göran Bergström.

Det sa han till LT redan i februari i år; att flytten av länskommunikationscentralen från Östersund till Östersund bör stoppas för att utredas djupare.

Beslutsfattarna lyssnade vare sig på honom, polisfacket, länets övriga kommunalråd eller länets regionledning.

– Det har förts fram till regionpolischefen Klas Johansson och rikspolischefen Dan Eliasson. Det finns ingen risk eller konsekvensanalys gjord för vad den här omorganisationen kan innebära, säger Bergström när LT träffar honom i kommunalrådsrummet i Strömsund.

Frustrationen har bubblat upp till ytan inom polisorganisationen vilket syns och märks på flera sätt – och det har bubblat länge nu.

En av det hundratal anställda som berörs när LKC lagts ner på tre orter och flyttats till en enda ledningscentral i Umeå är Mona Litzell som är operatör i Öster­sund.

– Det är för bedrövligt att lägga ned en väl fungerande verksamhet. Stämningen är uppgiven här och många mår dåligt, sade hon till facktidningen Publikt redan förra sommaren.

I dag står polisen och blåljusföredömet Trygghetens hus i Östersund inför ett fullbordat faktum och Göran Bergström radar upp ilskna metaforer på löpande band:

– Man spelar rysk roulette med medborgarna!

– Jag känner det lite som att man är på kommandobryggan på Titanic. Man ser isberget sakta närma sig och du kan inte göra ett jävla dugg. Du vet att vi tydligen måste köra ordentligt i diket innan det är någon vettig människa kan rätta till kursändringen.

– Folk inom polisen i dag måste ha en jäkla otur när de tänker. Det är svårt att göra alla de här felen på en gång.

Precis som många andra inom polismyndigheten är Göran Bergström rädd för att flytten till regionkommunikationscentralen i Umeå kommer att leda till att lokal- och personkännedomen i Jämtland kommer att urholkas.

Det upparbetade samarbetet på Trygghetens hus med LKC, räddningstjänst, polis, fjällräddning har med ett klubbslag decimerats.

– Mycket av det här har nu slagits sönder. Och det är det som är så beklagligt. Ska man göra en flytt borde man åtminstone fråga sig vad det kan få för konsekvenser. I värsta fall äventyrar vi medborgarnas säkerhet.

Polisforskaren Stefan Holgersson pekar i sin rapport "Polisens ledningscentraler" på att "Stress, alkoholpåverkan och yttre faktorer ökar risken för misstag i kommunikation mellan inringare och operatör".

"En operatör som har lokalkännedom har lättare att tolka en inringares adressangivelse eftersom denna kan veta vilka adresser som finns i ett område", noterar han och drar exempel som blåljuspersonal i Östersund har nämnt: Gamla Saga (numera Jämtfald), Olyckskorsningen (numera rondell på Frösön) eller Annersia.

Det är inte helt säkert att en västerbottnisk operatör skulle sätta de adresserna på en gång.

Göran Bergström pratar vidare om polisbemanningen i Strömsund som egentligen, "utifrån målbilden", tre gånger så liten som den borde vara i antal poliser i yttre tjänst.

Och han släpper inte polisens omorganisation som han anser är en skrivbordsprodukt utan förankring hos fotfolket.

– Intentionen var ju att den här nya organisationen skulle byggas underifrån, men det blev tvärtom. Man började med de allra högsta cheferna.

– Det jobb som gjordes och på det sätt som det presenterades fanns det politiskt sett en total enighet om i riksdagen. Alla var överens om att det vore bra om man fick en polisorganisation och inte 21 länsmyndigheter. Det vore fantastiskt om man kunde ha en polisorganisation som kunde komma närmare medborgarna och en organisation som kunde byggas underifrån, men inget av det här har iscensatts. Det är ett bedrägeri av stora mått. Det är därför poliser runt om i Sverige känner sig lurade.

– Hela polismyndigheten går i gungfly i dag. Vi är i en spiral som är nedåtgående och är snart inne i Pandoras box, var är utvägen?

LT:s artikelserie om polismyndigheten fortsätter i morgon med ordningsvakter i Strömsund som ofta är helt utan polisassistans när det sker allvarliga incidenter på krogarna.

Läs mer i vår artikelserie:

Gissningar påverkade förändringen av polisorganisationen