Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunalrådet: "Det är orimligt"

Post Nord säger att de följer regelverket. Men Strömsunds kommun tycker inte att det räcker.
– Det här ligger på en högre nivå än hos posten.

Det säger kommunalrådet Susanne Hansson (S) som tillsammans med kommunledningen i Strömsund undertecknade ett brev som gick till Post Nord, närings- och finansdepartementet för ett par veckor sedan.

Det handlar om postutdelningen i kommunen och framför om Postens förändringar vad gäller postgången i den yttersta glesbygden.

LT har vid ett flertal tillfällen berättat om försämringen. För en vecka sedan slutade bland annat Posten att leverera försändelser till familjen Åhrén i Härbergsdalen och det är bara en av flera exempel på nedmonteringen av den postala servicen.

Posten Nord och avdelningen Rådet för utdelningsfrågor har svarat på kommunens kritiska brev:

"När det gäller förändringarna som genomförs i Strömsunds kommun kan Rådet för utdelningsfrågor konstatera att Post Nord agerar i enlighet med de allmänna råd som Post- och telestyrelsen anger för utdelning av post".

– Uppdraget de har borde se annorlunda ut. De gör säkert det de ska enligt det som står i de allmänna råden från PTS men jag tycker att även de som bor i glesbygden ska ha rätt att få post i alla fall några gånger i veckan utan att behöva åka jättemånga mil. Det är helt orimligt, säger Susanne Hansson.

Post Nord säger också i sitt svarsbrev att digitaliseringen har ökat i samhället och att antalet brev som ska delas ut "...minskas kraftigt varje år".

Susanne Hansson kommenterar:

– Det bra att digitaliseringen utvecklas, men man ska också komma ihåg att de som drabbas av försämrad postutdelning också har usel uppkopplingsmöjlighet. De har ingen täckning och kommer inte åt internet i de här bygderna. Och de är så få till antalet att marknadskrafterna inte vill göra några stora investeringar i de här områdena.

– Det är alltså samma människor som drabbas. Även om tekniken utvecklas så hjälper det inte dem. Det här är en fråga som ligger på en högre nivå. Regeringen har ett ansvar att postutdelningen fungerar i hela landet.

Göran Espmark (C) reagerar också på svaret från Post Nord:

– Jag är upprörd, Rådet för utdelningsfrågor borde lära sig läsa på vilka lagar som gäller . Det är tydligt att det finns ett lagkrav på att verksamheten skall fortsätta så länge det finns folk. Efter det här svaret känns det ännu bättre att vi i Centerpartiet hos Post- och Telestyrelsen begärt en granskning av hela Post Nords agerande i frågan. Vi sitter också och granskar EU:s postdirektiv och räknar med att ärendet skickas till kommissionen inom kort, avslutar Göran Espmark (C).