Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunalråd inviger försenad vindkraftspark

Under torsdagen invigs Stamåsens vindkraftspark i trakterna av Hammerdal.

I parken finns 26 vindkraftverk konstruerade av Siemens. De är av en ny typ utan växellåda. Det gör att man slipper oljebyte, dessutom går verket tystar. Kostnaden är 36 miljoner kronor per vindkraftverk och parken förväntas leverera hushållsel motsvarande 39 000 villor eller 96 000 lägenheter.

Stamåsen ligger på gränsen mellan Strömsunds och Sollefteå kommuner. Enligt Statkraft SCA Vind AB som äger parken har en miljard kronor investerats i bygget med all infrastruktur.

– Det blir kommunaltråden i de båda kommunerna som inviger parken och vi har 700 anmälda så jag är tagen av hur stort intresset är, säger Björn Lyngfelt, informationschef på SCA Forest.

Invigningsceremonin genomförs vid 18-tiden och dessförinnan pågår ett seminarium i Ramsele med deltagarna.

Vindkraftsparken har blivit försenad med omkring 9-10 månader, enligt Björn Lyngfelt.

– Det beror mycket på att utrustningsleveranserna inte fungerade så som det var tänkt i den ursprungliga projektplanen. Det är inget som ekonomiskt har belastat projektet utan det handlar om att leverantören inte i alla stycken har kunnat hålla den takt som vi hade avtalat, säger Björn Lyngfelt.

Samtidigt med utbygganden har föreningen Förenade Vindbyar haft många diskussioner om att få tillbaka 0,5 procent i återbäring på elproduktionen.

Statkraft SCA Vind AB erbjuder 0,2 procent och en överenskommelse har träffats med Strömsunds och Sollefteå kommuner om den nivån. Något ytterligare minimibelopp per verk utgår inte, enligt SCA.