Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunalare tvingas till socialbidrag efter pensioneringen på grund av deltidsarbete

Kommunal fortsätter enträget att kämpa för att heltid ska bli en rättighet på arbetsmarknaden.
Nu skriver vi år 2014 och fortfarande kan många deltidsarbetare inte leva på sin lön. De får dessutom senare så dåliga pensioner att de tvingas be om socialbidrag

Heltider och trygga anställningar har Kommunal kämpat för under många år. Nu visar en färsk rapport att närmare en tredjedel av den anställda hade en visstidsanställning förra året. Endast 40 procent hade en fast anställning.

Kommunal har drivit frågan om heltider så länge jag kan minnas och ni har inte kommit längre vad beror det på?

Frågan går till Karin Näsmark, ordförande i LO-distriktet mellersta Norrland som även är aktiv Kommunalare och Socialdemokratisk politiker i Strömsunds kommun.

– Det måste det finnas en politisk vilja och då tror jag att det måste till ett väldigt tight samarbete med Socialdemokraterna för att det ska lyckas. I Strömsund har vi genomfört detta med heltider, det har vi haft ganska länge, säger hon.

Stefan Löfven har lovat att ta initiativ till nationella kollektivavtal i kommunsektorn där heltid blir norm. Kan bristen på arbetskraft lösas då tror du?

– Då måste Socialdemokraterna först vinna valet och få majoritet i Sveriges kommuner och landsting, SKL, om det ska bli ett avtal.

Inom landstinget i Jämtland har politikerna lovat en karriärstege för undersköterskorna, tror du det kan locka tillbaka folk till yrket?

– Ja, varför inte, alla vill kunna utvecklas i jobbet och man lär sig nya saker hela tiden och vill även ta på sig mer ansvar. Även som undersköterska kan man bli specialist på många områden.

– Hittills har det varit så att ska man göra karriär som undersköterska då ska du läsa till sjuksköterska, men det är ett helt annat yrke. Därför känns det bra om det blir möjlighet att utvecklas i det yrke de faktiskt har valt.

Karin Näsmark säger också att det är viktigt av många skäl att få till stånd heltidstjänster och få en lön som det går att leva på.

– Den som jobbar mindre blir den som får ta mer ansvar hemma. Samtidigt som de har jobbat mindre får en väldigt dålig pension, när det är så dags. Pensionen räcker inte till för många och de tvingas till socialbidrag trots att de arbetat ett helt liv.

– Ska kommuner och landsting vara attraktiva arbetsgivare kan vi inte vara så dåliga att vi inte kan ge människorna en vettig försörjning.

Tycker du Feministiskt initiativ bör komma in i riksdagen för att få fokus på denna fråga?

– Nej, det anser jag inte. Jag tror det finns en bred politisk vilja att få till detta utan FI, det är faktiskt inte de som driver just den här frågan. Men jag kan förstå om det finns de som anser det med tanke på Miljöpartiets effekt på miljöfrågorna.