Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunal: Plockarna har rätt till 17 000 i månaden

Pia Svedestedt och Per Svensson, ombudsmän från Kommunalarbetareförbundet i Östersund, kom på tisdagen till Bräcke för att undersöka bärplockarnas arbetssituation.

Annons

– Vi besökte förra veckan plockarna i Bispgården och träffade lokale platschefen Peter Lind som medgav att det är si och så med bärtillgången och att det inte är lätt att vara ute i skogen om man vill få tag i större mängder bär, säger Svedestedt.

Per Svensson klargjorde att hans uppdrag inte handlade om plockarnas boende, utan mera om bristen på berättigad ekonomisk ersättning.

Enligt böckerna skall en plockare ha rätt till drygt 17 000 kronor i månaden.

– Här stämmer ingenting.

De två ombudsmännen såg till att samtliga plockare blev medlemmar i Kommunal för att ha formalia klara att eventuellt kunna hjälpa dem.

– Medlemskapet kommer inte att kosta dem någonting. Det här är en rent humanitär insats mot folk som blivit lurade på allt de ägde och hade.

– Vi kommer att vända oss till dem som tagit hit dem för att utkräva riktig lön.

– Det här är vårt enda sätt att arbeta.