Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunägt bolag säljer fastigheter

Förberedelserna för en stor fastighetsaffär i Torvalla har precis inletts. Det är det kommunalägda bolaget Vestibulum som tänker sälja alla sina fastigheter. Knappt 400 lägenheter är till salu.

Annons

På 90-talet tvingades Östersunds kommun ta över flera fastigheter från ett antal bostadsrättsföreningar som fått ekonomiska problem.

I samband med övertagandet bildades fastighetsbolaget Vestibulum. Det kommunalägda bolaget äger i dag sju bostadsfastigheter med 387 hyreslägenheter. Sex av fastigheterna ligger i Torvalla och en i Brunflo.

I samband med övertagandet så gjordes en stor ekonomisk förlust och nu vill Östersunds kommun ha tillbaka pengarna. Åtminstone en del av dem. Politikerna i kommunfullmäktige har beslutat att husen ska säljas om det finns någon som vill betala tillräckligt mycket för dem.

– Kommunfullmäktige har gett uppdraget att de här fastigheterna ska säljas vid ett marknadsmässigt rätt tillfälle, säger Bert-Olof Åkerström som är biträdande kommundirektör.

Han berättar att kommunen valde att behålla fastigheterna för att de skulle öka i värde och vid en senare försäljning kompensera för den förlust som gjorts. Hur mycket fastigheterna har stigit i värde är oklart men en mäklarfirma har anlitats för att ta hand om försäljningen.

– Hur mycket det kan handla om är för tidigt att säga men vi ska stämma av mot marknaden så får vi se, säger Bengt Rådman som är vd i Vestibulum.

Han är även vd i Östersundsbostäder och berättar att det bolaget kommer att köpa en av Vestibulums fastigheter. Det handlar om 24 lägenheter som ska användas som ett seniorboende.

De boende i fastigheterna har fått information om den förestående försäljningen. Om de vill så har de rätt att bilda en bostadsrättsförening och ta över fastigheterna.

– Vi har informerat om den möjligheten men ännu har inget konkret förslag kommit in, säger Bengt Rådman.

Skulle det vara så att det i dagsläget inte finns köpare som är beredda att betala ett tillräckligt högt pris så kan försäljningen skjutas på framtiden.