Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunägt bolag säljer fastigheter

Förberedelserna för en stor fastighetsaffär i Torvalla har precis inletts. Det är det kommunalägda bolaget Vestibulum som tänker sälja alla sina fastigheter. Knappt 400 lägenheter är till salu.

Annons

På 90-talet tvingades Östersunds kommun ta över flera fastigheter från ett antal bostadsrättsföreningar som fått ekonomiska problem.

I samband med övertagandet bildades fastighetsbolaget Vestibulum. Det kommunalägda bolaget äger i dag sju bostadsfastigheter med 387 hyreslägenheter. Sex av fastigheterna ligger i Torvalla och en i Brunflo.

I samband med övertagandet så gjordes en stor ekonomisk förlust och nu vill Östersunds kommun ha tillbaka pengarna. Åtminstone en del av dem. Politikerna i kommunfullmäktige har beslutat att husen ska säljas om det finns någon som vill betala tillräckligt mycket för dem.

– Kommunfullmäktige har gett uppdraget att de här fastigheterna ska säljas vid ett marknadsmässigt rätt tillfälle, säger Bert-Olof Åkerström som är biträdande kommundirektör.

Han berättar att kommunen valde att behålla fastigheterna för att de skulle öka i värde och vid en senare försäljning kompensera för den förlust som gjorts. Hur mycket fastigheterna har stigit i värde är oklart men en mäklarfirma har anlitats för att ta hand om försäljningen.

– Hur mycket det kan handla om är för tidigt att säga men vi ska stämma av mot marknaden så får vi se, säger Bengt Rådman som är vd i Vestibulum.

Han är även vd i Östersundsbostäder och berättar att det bolaget kommer att köpa en av Vestibulums fastigheter. Det handlar om 24 lägenheter som ska användas som ett seniorboende.

De boende i fastigheterna har fått information om den förestående försäljningen. Om de vill så har de rätt att bilda en bostadsrättsförening och ta över fastigheterna.

– Vi har informerat om den möjligheten men ännu har inget konkret förslag kommit in, säger Bengt Rådman.

Skulle det vara så att det i dagsläget inte finns köpare som är beredda att betala ett tillräckligt högt pris så kan försäljningen skjutas på framtiden.