Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommun vill inte vara ett ”mespopband”

/

De ville göra något nytt. För att få ny inspiration kom Erik Laquist, Martin Hanberg och Martin Abrahamsson överens om att lämna sitt hemspråk till förmån för ett annat anslag, och därmed även ett nytt namn att ställa sig bakom.

Annons

Vapnet plus Sibiria plus Hospitalet är lika med Kommun. Som precis släppt sitt debutalbum. Martin Hanberg förklarar:

– Vi ville ju göra något nytt. För att Sibiria kändes inte så ...inspirerande riktigt. Så vi kände att om vi skulle göra en skiva till så måste vi göra något. Någon kom med förslaget att skriva på engelska och då kändes det kul. Vi har ju bara skrivit på svenska förut och vi har ju blivit så förknippade med våra svenska texter. Då var det kul att gå emot andras förväntningar och gå emot det som vi har gjort länge och börjat bli bra på, det hantverket att skriva på svenska.

Det blev ett svenskt namn, de engelska texterna till trots. Med popmusik som låter lika typiskt svensk som alltid.

– Först så tänkte vi heta municipale som är italienska för kommun, eller motsvarande myndighet. Men det var ett lite för krångligt namn och lät lite för krystat tror jag. Så vi översatte det, både till engelska och svenska, och vi tyckte att det både lät bättre och såg bättre ut i skrift på svenska. Det kan ju också låta lite krystat, att ha ett svenskt namn på ett band som sjunger på engelska. Men vi tyckte ändå att det var bättre än att ha ett italienskt. Vi kommer ju ändå från Sverige och vi sjunger på svengelska.

Kommun blir även en stoppskylt för medlemmarnas andra projekt. Men Hanberg vill inte säga att det betyder slutet för någon.

– Vi lägger ju aldrig ner några band tror jag, vi startar bara nya hela tiden.

Att bandets tre grundpelare demokratiskt nog har fått skriva lika många låtar till albumet och att bandnamnet är politiskt anknutet vill inte Martin Hanberg dra för stora växlar på.

– Det var nog snarare en snygg efterhandskonstruktion.

Texterna handlar om relationer snarare än politik, men även en del om ideologi. Svart humor som inte alltid når fram, som är hemsk och rolig på samma gång.

– Det måste få var humor, men det ska även vara allvar på samma gång. Humor och skämt är ju inte samma sak. Den emotionella styrkan ska ju finnas kvar även om det finns ordvändningar och humor, säger Hanberg och jämför med Jens Lekman och Magnetic Fields.

Och även om texterna onekligen spelar stor roll för Kommun så fanns det även musikaliska visioner inför inspelningen.

– Vi ville att den skulle låta som en teenage fanclub-skiva. Men det blir ju aldrig som man tänkt sig. Den blev väl liksom inte lika bredbent som vi ville, utan den blev liksom ganska ...jag vill inte säga ”mesig” för det är inte ordet jag söker, men någonstans i närheten av det ordet.

Jag har läst att ni inte vill förknippa er med ”mespop”.

– Nej, för vi känner oss inte som det. Man vill ju inte bli inskuffad i en scen som man inte kan identifiera sig med. Kanske låter det som ”mespop”, det är svårt för mig att säga för jag är så involverad i det.

Spelar det någon roll vilket fack man hamnar i?

– Jag tror det spelar roll ändå. Jag skulle mest av allt bara vilja att folk sa att det var pop. Inte twee eller indie eller något annat sånt prefix.

Korsbefruktningen mellan de forna östersundarnas musikaliska projekt begränsar sig inte vid de tre kärnmedlemmarna i bandet. Hittills har bandet spelat live både i Stockholm och Malmö, och live tillkommer även fler kända ansikten. Johan Törnqvist (Hospitalet, Anaugh Conda) är bandets hustrummis på albumet och live. Per-Olof Stjärnered (Autisterna, Vapnet) gästar på bas och David Nygård (Laakso, Vapnet) sköter klaviaturen.

– Livebandet kan man väl säga är något slags superband, men bandet Kommun är samma grund som Sibiria, konstaterar Martin Hanberg.

På skivan gästas bandet även av Lina Adamsson, som bland annat spelar med Göteborgsbandet Agent Simple.

– Vi hade hört henne och tyckte att hon sjöng sjukt bra. Hon gör en helt otrolig insats på skivan. Jag tycker att det är lite jobbigt att lyssna på den låten, för när rösterna ligger så nära varandra så blir det så uppenbart att hon sjunger så mycket bättre och finare än vad jag gör, säger Martin.

Ännu är inget besök till hemorten Östersund planerat, men till våren tror Hanberg på fler spelningar och förhoppningsvis även någon norröver.

Mer läsning

Annons