Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommun vill ha åldersbestämning på ensamkommande

Det är ett problem med vuxna asylsökande uppger sig vara barn anser Ragunda kommun. Förvaltningen där vill att ensamkommande åldersbedöms. Detta för att vuxna inte ska ta upp HVB-platser vikta åt barn.

Personal på boende för ensamkommande asylsökande barn- och ungdomar upplever att det finns ett problem med att vuxna utger sig för att vara barn. På så sätt tas platser avsedda för barn upp av personer som i själva verket är myndiga.

Läs mer: 30 000 ensamkommande under 2015

– Vi upplever att det är ett problem, säger Håkan Littzell, kommunchef i Ragunda kommun. Man är sannolikt äldre än vad man säger sig vara. När man då är ett gäng som ska vara på samma ställe, som ska dela rum och göra sådana saker, så blir allt värre om man kanske möjligen är fem år äldre än vad man sagt.

Eftersom det finns olika boendeformer som skiljer sig åt för ensamkommande barn eller vuxna är det viktigt att personens ålder blir korrekt. I dagsläget gör Migrationsverket åldersbedömningar genom intervju om någon anmälan gjorts där det misstänks att den ensamkommande är äldre än denne uppgett.

Läs mer: Säkerheten skärps runt ensamkommande

– Är det så att man i dag misstänker att någon inte kan vara sjutton utan kanske är trettio så ska det anmälas vidare, säger Elisabet Carlander-Blom, förvaltningschef för omsorg och stöd i Ragunda kommun. Det har anmälts vidare i något enstaka fall.

I Ragunda kommuns rapport till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap skriver kommunen så här, på frågan om vilka beslut som behöver fattas nationellt: "Ja, åldersbestämning på ensamkommande. Idag blir det problem när barnen är 16-18 år, men ser ut och beter sig som 22-30 åringar. Dessa personer skulle må bättre på ett stödboende. Och inte på ett omsorgsboende. Migrationsverket skall bedöma ålder, men gör inte det idag."

– Det blir bekymmer på boendena när vi först har ungdomar där och sen kommer killar som är över trettioårsåldern, säger Elisabet Carlander-Blom. Det blir besvärligt för personalen som ska behandla vuxna som ungdomar. Upplevelsen i dag är att Migrationsverket inte gör någon bedömning av ålder. Och andra kommuner säger samma sak, säger Elisabet Carlander-Blom.

Migrationsverket kan också erbjuda frivilliga medicinska åldersbedömningar. Svenska Socialstyrelsen anser dock inte att mätmetoderna, främst skelett- och tandröntgen är rättssäkra.

I de nordiska grannländerna Danmark, Norge och Finland har ålderstester av motsvarande snitt däremot använts sedan flera år. Här har mellan hälften och 75 procent av de som uppgett sig vara minderåriga visat sig vara myndiga efter testning. Helt färska siffror från Norge visar dock att från januari till september i år, då 877 personer ålderstestades, så hade andelen som uppgav falsk ålder sjunkit till en tredjedel.

Läs mer: Östersund massrekryterar personal åt ensamkommande