Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommun struntar i diarieföring - JO-anmäls

"Vi diarieför inte det politikerna gör". Det svaret fick Per-Arne Olsson från Bräcke när han ville ha ut allmänna handlingar från kommunen.
Nu anmäler han Bräcke kommun till JO, Justitieombudsmannen.

– Jag har fått veta att kommunstyrelsens ordförande Sven-Åke Draxten skrivit till Swedbanks ordförande Anders Sundström om att etablera en sparbank i Jämtland, säger Per-Arne Olsson.

– När jag begärde att få ta del av dessa dokument blev jag nekad. Kommunens företrädare säger att de inte diarieför det som politikerna gör och att dessa dokument per definition inte är allmän handling, suckar han.

– Jag är av den uppfattningen att det framför allt är innehållet i dokumenten, kopplat till den position man agerar utifrån, som avgör om det är en allmän handling.

Därför vill nu Per-Arne Olsson ha frågan prövad av JO.

Hur har det kunnat bli så här?

– Jag känner inte till någon JO-anmälan, men man måste skilja på det jag gör som ordförande i kommunstyrelsen och det jag gör som politiker. Det jag gör som kommunstyrelsens ordförande är offentligt och följer offentlighetsprincipen men inte det jag gör som politiker, säger kommunalrådet Sven-Åke Draxten (S) i Bräcke kommun.

Nu handlar det här om brevet som du skrivit till Anders Sundström?

– Brevet jag skrivit till honom var undertecknat med Sven-Åke Draxten, Bräcke kommun. Jag har inte skrivit under som kommunstyrelsens ordförande. Men svaret har förstås också kommit till kommunen till mig.

Men revisorerna poängterar att handlingen är allmän om den förvaras hos kommunen och om den är inkommen eller upprättad där. Det är den ju?

– Då har jag tolkat det fel. Jag vet att Per-Arne Olsson har bett att få ut det som är diariefört och det var inte detta eftersom jag anser att det är Småkoms intressen som jag arbetat med.

Kommer ni att bättra er nu då efter revisorernas kritik?

– Det är klart, får man kritik måste man bli bättre. Kanske det är så att breven måste diarieföras men beläggas med sekretess eftersom de innehåller uppgifter som inte är offentliga.