Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommun stämd för att ha sagt upp anställd

Krokoms kommun har stämts av fackförbundet SKTF för att en anställd sagts upp.

Ärendet har tagits upp i Arbetsdomstolen den här veckan.

Krokoms kommun avskedade en anställd för att kommunen anser att personen utnyttjat sin ställning och brutit mot tystnadsplikten.

Medarbetaren har arbetat i kommunen sedan början av 1990-talet. 2007 stängdes medarbetaren av från jobbet med anledning av en internutredning om bland annat misstanke om brott mot tystnadsplikten. Kommunen anmälde också den misstänkte för tjänstefel och brott mot tystnadsplikt vid ett senare tillfälle samma år.

I vintras lades förundersökningen ned av åklagare då brott inte kunde styrkas.

Fackförbundet anser att den anställde inte gjort sig skyldig till något brott och inte heller har brutit mot anställningsavtalet. Fackförbundet menar att det var fel att avskeda personen utan att det funnits en saklig grund för uppsägning.

Tvisten har inte gått att lösa och därför har ärendet gått vidare till Arbetsdomstolen. Där har förhandlingar pågått i fyra dagar den här veckan.

Fackförbundet yrkar att Arbetsdomstolen förklarar avskedandet som ogiltigt, att de betalar ut lön från den tid som gått sedan avskedandet samt att kommunen ska betala 150 000 kronor i skadestånd.

Om domstolen skulle komma fram att det inte funnit skäl för avskedande men att det finns saklig grund för uppsägningen har SKTF andrahandsyrkanden. Det handlar om ekonomiskt skadestånd avseende uppsägningstiden samt allmänt skadestånd på 100 000 kronor.