Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommun får bakläxa för arenabygglov

Åre kommun får bakläxa i bygglovsärendet med arenabygget i Åre. Läktarbygget strider mot detaljplanen och därför borde grannarna ha hörts anser länsstyrelsen som nu kräver att ärendet tas om.

Som vi tidigare berättat har Åre kommuns miljö- bygg- och räddningsnämnd beviljat Åre Nationalarena AB bygglov för permanenta läktare och kontors- och administrationsbyggnader vid störtloppets målområde i Åre.

Bygglovet beviljades den 2 mars i år sedan nämnden först kommit fram till att byggnaderna inte stred mot den detaljplan för området som antogs 2008.

Men bostadsrättsföreningen Liengården överklagade bygglovsbeslutet eftersom man ansåg att läktaren skulle hamna så kallad punktmark som inte får bebyggas och på mark avsedd för skidbackar, liftar och teknik, så kallad N 1-mark.

Läktarbygge är något helt annat, menade föreningen, som också opponerade sig emot att inga grannar hörts eller informerats.

Nämnden vidhöll att bygglovsbeslutet var korrekt och skickade ärendet till länsstyrelsen för bedömning.

Nu kommer länsstyrelsens beslut i frågan och det blir tummen ner för nämndens bedömningar.

Länsstyrelsen anser, precis som föreningen, att byggnaderna visst strider mot detaljplanen eftersom de placeras på punktmark och N 1-mark.

Vidare skulle grannarna ha hörts och underrättats om beslutet.

Länsstyrelsens slutsats är att nämnden inte gjort en fullständig prövning enligt kraven i plan- och bygglagen. Därför upphävs bygglovsbeslutet och skickas tillbaka till nämnden för ny handläggning.