Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommun

/

Annons

Kommun (Hybris)

Betyg: 3

Det är en samling berättelser, karaktärstarka låtar, som utgör Kommuns självbetitlade debut. Singeln ”Death of a CEO” handlar om att alla är lika inför döden, med textrader som:

”It might have been

the touch of god

We might have heard

the angels sing

Or just laughter from the poor

and unemployed”

Att Annika Norlin körar på ovanstående låt är självklart fint, men det starkaste gästspelet görs av Lina Adamsson på göraslut-deutten ”Let me go”. Därefter följer ”The open relationship” och ”Your lover from Berlin”, två riktigt bra låtar om kärleksångest. En om att vantrivas med distansförhållande och en öppen relation, den andra om att bitterheten i att lämnas oförstående och utkonkurrerad i jakt på någons hjärta. Erik Laquist lyckas strålande sammanfatta hopplösheten.

”Please tell me

what you see in

Your lover from Berlin

He is uglier than me

And I know more

about Nils Ferlin”

Summan av Kommun är beståndsdelarna från Vapnet, Sibiria och Hospitalet och låter därefter. Lite utomstående referenser som gör sig påminda är Jens Lekman, Hello Saferide och Montt Mardié. Det som verkligen skiljer Kommun från sina egna tidigare projekt är närvaron av en trummis, till skillnad från Vapnet, där andra instrument ofta fick vara de grundläggande rytmbärarna. Därav låter musiken rakare, stadigare. Samtidigt har det sparats på instrumentrikedomen, allt känns välarbetat och inte lika lekfullt som tidigare.

Leklustan har också speglat sig väldigt mycket i texter med svart humor och tragikomiska beskrivningar. Men även dessa har delvis tappat detaljrikedom och finess, vilket förmodligen är en konsekvens av språkbytet.

Oavsett ovanstående kritik, så är inte Kommun en blek kopia till upphovsmännens tidigare prestationer. Måhända har Kommun inte hittat hem än, men deras debut kan anses ta sikte på att likna Hello Saferides fjolårsmästerverk ”More modern short stories from Hello saferide” utan att riktigt nå fram.

Mer läsning

Annons