Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Komminister Cissi blir deckarförfattare

/
  • Cissi Lundgren skriver om en nutida häxprocess i deckaren ”När häxor brinner”, som i dagarna kommer ut på print on demand-förlaget Vulkan. Foto: Ulrika Andersson

Det brinner på berget i Sundsvall. Någon har iscensatt ett medeltida häxbål och på ett högst bestialiskt sätt bragt en kvinna om livet.
Så börjar ”När häxor brinner”, en nutidsdeckare med historisk förankring skriven av Cissi Lundgren, präst i Östersund.

Annons

Bokens huvudperson är prästen Julia Holm. Hon är nyss hemkommen till sin födelsestad och dras in i skeendet kring den nutida häxbränningen. Vare sig hon vill eller inte befinner hon sig plötsligt mitt i händelsernas centrum och en mörk historia av ond, bråd död och gamla heligheter rullas fram.

– Jag har fått frågan hur man kan vara präst och skriva deckare, och hur jag som är så mild och snäll kan skriva så hemskt. Då brukar jag svara att om man får ur sig sina aggressioner genom att skriva så behöver man ju inte ha ihjäl folk i verkligheten, säger Cissi Lundgren och ler.

Hon är född i Strömsund, uppväxt i Östersund och numera bosatt i Krokom. Efter präststudier i Uppsala jobbade hon i Sundsvall i 13 år innan hon vände hemåt, först till Åre och sen till Östersunds församling.

Att låta bokens handling utspela sig i Sundsvall kändes naturligt, liksom att låta huvudpersonen vara präst.

– Man ska skriva om det man kan.

I ”När häxor brinner” får man en inblick i hur det är att vara kvinnlig präst i Svenska kyrkan i dag.

– En del tycker att jag skriver negativt om kyrkan, men jag tycker det är viktigt att de här erfarenheterna kommer fram, säger Cissi Lundgren.

Hon är noga med att påpeka att huvudpersonen Julia Holm inte är hon själv.

– Men det hon varit med om, och hur hon upplever sin situation, är ganska allmängiltigt.

Cissi Lundgren läser själv mycket deckare och att välja deckarformen för romanen kändes ganska naturligt. Det måste hända någonting i en bok, tycker hon:

– Det måste finnas något som driver fram historien.

Som förebilder bland deckarförfattarna nämnder hon norskorna Anne Holt och Karin Fossum.

– Karin Fossum gör väldigt bra psykologiska skildringar av sina huvudpersoner. Hon kan avslöja mördaren i första kapitlet och ändå hålla spänningen uppe genom hela boken.

Mer läsning

Annons