Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommer riksdagens röda partier att mötas?

”De kan vi göra affärer med”, blev Jonas Sjöstedts (V) svar på min fråga om hans tankar kring det budgetförslag som Socialdemokraterna är i full färd med att presentera. Men V kommer inte att presentera någon affärsplan, om någon undrade.

Vänsterpartiledaren besökte Mittuniversitet i går eftermiddag och framtidens värderingar stod på agendan. Jonas Sjöstedt talade om klimaträttvisa och social konsumtion som ett alternativ till den ohållbara materiella konsumtionen. Med tanke på det allvarliga läget i världen, där både den ekonomiska krisen och klimatkrisen drabbar oss samtidigt, borde Vänsterpartiets bästa tid vara nu. Ändå lyfter de inte.

Vi har varit goda kritiker, men skulle behöva prata lite mer om lösningar, var Jonas Sjöstedts egen kommentar.

I gårdagens samtal med Grön ungdoms språkrör Rebecka Carlsson fick han tid att prata mer om alternativ. Han kritiserade euron, men var noga med att understryka vikten av framtida internationellt samarbete. Men Sjöstedt tycker att det är dags för Europas ledare att offra prestigen och överge euron, som riskerar att haverera.

Vänsterpartiet ska verka för att återta den demokratiska kontrollen i samhället. Sjöstedt pratade om att marknadens logik måste stå tillbaka för medmänsklighetens logik, i alla fall inom vissa områden.

Det är samma framtidsfrågor som Socialdemokraterna brottas med i arbetet med det nya partiprogrammet.

Programkommissionens sekreterare Lars Engqvist besökte nyligen Östersund och lyfte särskilt utmaningen att hitta nya system för att bädda in marknaden när de nationella gränserna allt mer löses upp.

Problemställningarna som riksdagens röda partier går och grunnar på är desamma, men de tänker olika kring vilka verktyg som ska användas för ändamålet. Kommer S och V någonsin att mötas i synen på Europasamarbetet?

Som avslutning fick Jonas Sjöstedt svara på vad han ville skriva på sitt plakat i en framtida valrörelse. Snabbt föll valet på hjärtefrågan om förkortad arbetstid. Det kommer Stefan Löfven garanterat inte att skriva på sitt. Men det kanske går att göra affärer ändå?