Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kombinationen hög fart och ungdom är livsfarlig

Mopeden är det fordon som orsakar flest omkomna och svårt skadade barn och ungdomar i trafiken och i hälften av olyckorna har mopeden varit trimmad.

Mopeden har blivit det farligaste fordonet i trafiken för unga människor och utgör en större risk än bilar. Trots att det finns fyra miljoner bilar i Sverige men bara några hundra tusen mopeder är det i mopedolyckor barn och ungdomar riskerar att råka illa ut. 270 barn skadades svårt eller omkom på moped 2007, jämfört med 160 som skadades svårt eller omkom i bilolyckor enligt en studie från vägverket 2009.

Ungefär hälften av mopedförarna som omkommit i olyckor har kört trimmade mopeder och en undersökning från försäkringsbolaget If visar att åtta av tio föräldrar vet om att deras barn kör en trimmad moped.

– I praktiken kör de här ungarna på trimmad moppe omkring på motorcykel utan körkort. Kombinationen hög fart och ungdom är livsfarlig. Föräldrarna måste inse vilka stora risker de utsätter sina barn för när de inte ingriper, säger Jan Olvenmo, moped- och MC-expert på If.

Som förälder är det enkelt att ta reda på om en moped är trimmad.

– Det är ju bara att provköra. Går den snabbare än 50 kilometer i timmen är den trimmad, säger Jan Olvenmo.

Polisen i Jämtlands län stoppar och kontrollerar mopeder regelbundet för att se om de är godkända.

– Är mopeden ändrad på något sätt tas den i beslag, säger Camilla Leoson, vakthavande befäl.

Det händer även att tips om trimmade mopeder kommer in från allmänheten.

– Vi får påringningar från till exempel grannar. Det kan vara att det förekommer buskörningar, att mopederna går väldigt fort eller att de framförs på gångvägar och då åker vi dit och tittar, säger Camilla Leoson.

Polisen försöker däremot sällan att köra ikapp och få stopp på dem.

– Mopedister är ju mer utsatta och det finns en stor risk att de kan skada sig, och därför är vi restriktiva mot efterföljande förföljande, säger Camilla Leoson.