Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kollektiv krog för att spisa jazz

Bland pocketböckerna finns ett foto av Staffan Werner. När han gick bort lämnade han efter sig 54 fyllda bokhyllor och tusentals skivor.

Nu har de fått ett nytt hem i Staffes jazzklubb.

Freud och Beckett trängs med Nina Simone på väggarna:

– Det här är ju ett arv jag fått av min pappa, säger konstnären Kajsa-Tuva Henriksson samtidigt som hon koncentrerat monterar bilder i ramar.

– Det är så spännande att det är en människa som samlat allt det här, säger matföretagaren Fia Gulliksson.

Det är några dagar innan fredagens öppningskväll och aktiviteten är intensiv. Det nya Jazzköket är beläget på en av Prästgatans innergårdar i samma lokaler som tidigare inrymt Potatisbaren och Tuttis konfetti. Bakom satsningen står tre engagerade personer: Kajsa-Tuva Henriksson, Fia Gulliksson och kocken Kristoffer Andersson – och deras nätverk:

– Det är en kollektiv krog, säger Fia Gulliksson vars idéer väcktes på fjolårets Spektakeldagar.

Redan i tunneln in på gården och på fasaden möter jazzlegender. Den som är bekant med Kajsa-Tuva Henrikssons konst känner igen sig i lokalerna: Ella Fitzgerald möter i trappan, jazziga citat slingrar sig över väggar och golv.

Konceptet består av flera delar: matsalen som ska funka lite som ett vardagsrum med något enklare måltider och frukost, Jazzköket som en eller två kvällar i veckan ger ett "food jam" för 12 personer, som känner eller inte känner varandra, sedan tidigare:

– Jag saknade att skapa en helhetsupplevelse kring måltiden, säger Fia Gulliksson som eftersträvar något som liknar gastronomisk teater.

När hon drev Brunkullans krog på 90-talet fick hon hela tiden förklara värdet i matens ursprung. Nu är medvetenheten hos konsumenterna är större. Målet för Jazzköket är att använda sig av 80 procent lokala råvaror från Jämtland, Härjedalen och Tröndelag. Det som kommer utifrån ska vara ekologiskt. Surdegsbageriet som startar i källaren använder mjöl från Marieby. Varje gäst sponsrar också ett surrande bisamhälle som på sikt ska flytta in på gården.

Den kollektiva tanken genomsyrar också Staffes jazzklubb som arrangerar livespelningar i lokalen. Medlemmarna får låna med sig böcker hem och kan själva anmäla sig för att spela skivor – klubbens eller sina egna. Redan nu har klubben ett hundratal medlemmar.

På fredagkvällens öppning jammar Lars Ericsson (som också byggt scenen han ska stå på) med Roy Okutani och hemliga gästartister. Dessutom spelar DJ Rimpan skivor. På lördag ger sångerskan Sharon Dyall och jazzpianisten Tommy Berndtsson en konsert. De gav ut skivan Another angle 2007 med jazzarrangerade rock- och poplåtar, 2009 spelade de på bluesfestivalen i Östersund. Framöver är även en spelning med Lars Bygdén spikad till den 7 december.