Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kollar den spännande vikingatiden

Vikingatiden fascinerar oss. Den är spännande och magisk och intressant.

Annons

Klass 4 i Lugnvik förflyttades av Jamtlis pedagoger 1000 år tillbaka i tiden. En samling framför de världsunika Överhogdalsbonaderna inledde dagen. Många var frågorna som Jamtlis pedagog Mia Nilsson fick svara på. Vem har gjort dem? När? Vad betyder alla figurerna?

Men också igenkännande kommentarer: Där är ju världsträdet Yggdrasil. Jag ser Sleipner, Odens häst. Han hade åtta ben. Tänk om någon gör inbrott och stjäl bonaderna! Det skulle vara jättetrist!

Plötsligt kliver en viking in i rummet! Han presenterar sig och på frågan om alla vill resa i österled till Miklagård med honom, kommer ett rungande Ja.

Ur klassen utsågs hövdingarna Ingeborg och Yngve, och med dem i täten tågade alla mot vikingabyn.

Sigrid, en vikingakvinna, hälsade välkommen. På några minuter, med hjälp av tidsenliga kläder, förvandlades 2000-talets Lugnviksbarn till nya innevånare i en vikingaby redo att delta i kämpalekar, lära sig vad runor betyder, idka skinnhandel, träna sig att skjuta pil. Vem ville inte få ta plats i vikingabåten och segla till Miklagård? Det är mycket en viking bör klara av inför en sådan resa.

Tiden i vikingabyn gick fort och barnen blev till sist tvungna att återvända till nutiden. Med alla sinnen hade de fått sig nya kunskaper till livs och muskler som inte använts tidigare hade kommit till nytta.

Vikingatiden är tema för klassen under några veckor i början av höstterminen. Kan det finnas ett bättre sätt att skaffa sig inspiration än att delta i Jamtlis vikingaläger? Nu fortsätter temaarbetet på hemmaplan. Förutom att själva på olika sätt söka efter mer fakta om vikingatiden, ska klassen också försöka skapa sin egen Överhogdalsbonad med hjälp av slöjdlärarna på skolan.

Ida Molander-Johansson