Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Koll på kosignaler ska ge bönder bättre lönsamhet

Glada kor är lika med glada bönder. I alla fall enligt den holländske veterinären Nico Vreeburg som igår och idag utbildar länets lantbrukare att förstå en kos signaler.

Genom att tänka till och fråga sig varför en ko gör som den gör kan man förändra och förbättra sitt lantbruk betydande är Nico Vreeburgs åsikt. Han är en veterinär från Holland som för tio år sedan kom på att han ville få världens kor att må bättre. Tillsammans med några kollegor startade han då "Vetvice" med utgångspunkten att en glad ko ger bättre mjölkproduktion och lönsamhet för bonden.

– Som veterinär har jag sett hur kor beter sig när de mår som bäst och vilka detaljer som påverkar deras tillstånd. Det kan verka ganska grundläggande att man som bonde ser till att korna mår bra men jag vill belysa vikten av det ännu mer, berättar Nico Vreeburg.

För att göra det reser han runt i hela världen och utbildar folk i att tolka en kos signaler och hur man som bonde ska utnyttja sitt "djuröga" på bästa sätt. Om vikten av att en kos naturliga beteende kan fungera även i inomhusmiljön och hur ladugården kan byggas eller anpassas efter det. Igår besökte Nico Vreeburg en gård i Haxäng och gav ett 20-tal lantbrukare från länet en dags workshop i ämnet.

– Om du ser en ko som står upp och idisslar ska du ställa dig frågan varför. Det är inte normalt att den gör så - alltså måste det ha en orsak. Det är egentligen enkelt. Vad vi bör komma ihåg är att djur talar sanning. Är något fel så syns det på dem, förklarade han medan han inspekterade komagar, klövar, belysning, golv och allt däremellan.

En av deltagarna var Susanne Thunell och hon menade på att det är bra att upplysas om att vara mer eftertänksam i vardagen för att kunna upptäcka brister.

Bakom utbildningsdagarna står LRF Jämtland och projektledaren David Levrén var också positiv.

– Både idag och imorgon är alla platser fyllda och det känns jättekul. Bara det att ett stort intresse finns visar ju att åhörarna strävar efter att förbättra sitt lantbruk, säger han.