Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Köket - sjukhusets hjärta och livsnerv

Det skulle kunna liknas vid en livsviktig pump. Som ett hjärta ungefär. Köket på Östersunds sjukhus förser både patienter och personal med livgivande näring.

Det är fredag och om ett par timmar ska lunchen serveras på sjukhuset i Östersund. I köket råder febril aktivitet. Tiotals kilo med potatis, morötter och vitkål håller på att skalas. Innehållet i de stora kokkärlen börjar puttra så smått och dofterna sprider sig från grytorna och stekborden. Från diskavdelningen stiger ångan.

Drygt 50 personer arbetar i sjukhusköket och cirka 1 700 portioner mat lagas dagligen. Men det är inte bara mängden mat som skiljer sig från de flesta andra offentliga kök. Även den kost som tillreds är speciell med tanke på vilka som äter maten. Nästan hälften av alla patienter som ligger på sjukhuset kräver specialanpassad mat i ett stort antal varianter.

I dag är huvudrätten kycklinggryta med curry och äpple. Kocken Anders Staaf har ansvaret för de 700 "normala" portioner som lagas. Basen görs enligt recept men den slutliga kryddningen av grytan sker efter bedömning av Anders Staafs egna smaklökar.

– Varje dag har man ju som mål att laga så bra som möjligt. Misslyckas man så är det väldigt många som drabbas. Får man inte riktigt till det en dag och det blir för salt eller för smaklöst så blir man väldigt besviken på sig själv, säger han.

Eva-Britt Borg-Björnström är enhetschef och ansvarig för sjukhusets kök. Det märks när hon talar om kökets verksamhet att hon brinner för sitt arbete. Enligt hennes sätt att se på saken är kosten en minst lika viktig del som medicineringen när det gäller patienternas tillfrisknande.

– Maten är en del av medicineringen. Här i huset har vi sjuka människor som behöver speciell mat för att tillfriskna. Och här i köket har vi en enorm kunskap för att hjälpa patienterna på bästa sätt. Jag är stolt över det vi gör här och gillar att det är allvarliga och viktiga saker som vi jobbar med.

Förutom de 700 "normala" portionerna som lagas just den här fredagen ska även 125 portioner specialmat lagas. Dietmaten tillreds i en egen avdelning av det stora sjukhusköket. Här finns kunskapen om vilken typ av mat som passar bäst för att varje patient ska få i sig rätt näring av rätt mängd. Tillsammans med dietisten Kristina Ledin ansvarar kokerskorna Inga-Lill Stenqvist och Inger Andersson för dagens dietkost.

– Är det kycklinggryta, som i dag, så försöker vi alltid utgå från den. En sådan här gång kan det bli tio olika kycklinggrytor att laga för oss, berättar Inga-Lill Stenqvist.

En del patienter behöver extra mycket näring, andra en viss sorts näring. Flera allergier och intoleranser ska hanteras i dietköket. Dessutom har många patienter särskilda behov när det gäller matens koncistens. En del kan inte tugga eller svälja för stora bitar medan andra kan ha svårt att få i sig lättflytande vätska. Trots de höga kraven så brukar det inte vara något problem att tillgodose patienternas behov. Men det finns en grupp som är särskilt svår.

– Den största utmaningen är få näring till de som mår illa och inte vill ha mat överhuvudtaget, säger Kristina Ledin.

Vid väldigt speciella tillfällen finns en möjlighet att gå utanför den ordinarie menyn och låta patienterna välja sin önskekost. Fläskfilé, paltbröd med fläsk eller stekt salt sill, valet är helt upp till patienten. En liten snaps eller ett glas vin går också att ordna.

– Skulle någon önska en kolbulle så skulle vi nog i möjligaste mån försöka ordna det också, säger Eva-Britt Borg-Björnström.

Det mesta av lunchmaten är nu färdiglagad och en del av kökspersonalen ställer upp sig vid det löpande bandet där patienternas matbrickor ska göras i ordning. För att allt ska bli rätt har varje patient ett speciellt kort som följer med brickan. På kortet står, förutom namn och avdelning, exakt vilken kost personen ska ha och hur stor mängd.Bandet börjar rulla. Portion för portion, bricka för bricka fylls på och lastas i speciella vagnar som en av sjukhusvaktmästarna kör ut med truck till avdelningarna. Som ett litet tåg ungefär.

Förhoppningsvis kommer patienterna att uppskatta fredagslunchen. Kocken Anders Staaf blev i alla fall nöjd med kycklinggrytan.