Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knyckte tältet – men bara för en kväll

/

– Om du missade mitt liv behöver du inte sörja, det går i repris varje natt klockan tre”, säger huvudpersonen.
I lördags knyckte Kreativ explosion tältet från Cirkus kul och bus och gav en egen nycirkusföreställning om minnen från ett liv i gränslandet mellan liv och död.

Annons

I vanliga fall är de medlemmar i kulturföreningen Kreativ explosion eller ledare för de olika grupperna inom Cirkus kul och bus ute på Frösön. De är vana att organisera när deras egna grupper har cirkusföreställningar. Eller när de blir inhyrda för kortare shower om högst 20 minuter.

Men viljan att pröva något mer, se om den kunskap de har inom nycirkusgrenen räcker till något större fanns där.

– Vi kände att vi ville utveckla oss och ge oss på något nytt, men inte bara ägna oss åt den traditionella cirkusen utan blanda in lite mer teater, säger Emma Hörnell, Helle Olander och Matilda Amundsen Bergström, som tillsammans med Andrea Henriksson och Manda Stenström stått för en stor del av historien och regiarbetet.

– Det här blev mer som en blandning av nycirkus och teater, där nycirkusen hjälper till att föra publiken in i olika känslostämningar, säger Emma.

När de hade kommit på grundstoryn någon gång i höstas var det inte längre svårt att väva in de olika delarna av nycirkus.

Lite akrobatik, lite enhjuling, lite eld, lite lina, lite trampets, lite jonglering och lite teater, och så lite sång och gitarr på det.

Det kanske låter som en explosion av kreativa idéer. Men det fungerar. En del nerver är på helspänn, men då scenbytena som är många, tvära flyter på och tempot hela tiden känns perfekt blir det aldrig ett bekymmer.

Allt knyts samman av historien där Manda Stenströms karaktär kör bil och blir påkörd i en frontalkrock. Allt blir svart och hon är på väg in i gränslandet mellan liv och död.

Tankarna far fram och åter i hennes huvud och livet passerar revy. Men vilka ögonblick är det som dyker upp där egentligen?

Mandas karaktär möter bland annat en yogakurskvinna, det där barnet hon bråkade med på dagis och killen hon beundrade på avstånd på skoldiskot.

Kreativ explosion knyckte tältet, men bara för en kväll. Någon mer chans att se spridda minnen från ett liv blir det inte. Krafterna räcker inte till, de medverkande hinner inte och en del av dem flyttar från stan redan om ett par dagar.

Synd. De hade kunnat få knycka det igen och ge en repris.

Mer läsning

Annons