Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Knut Karlsson

Pappa var en länk till en sedan länge förliden epok, den siste i sin generation, och yngst av tolv syskon. Han blev faderlös vid ett års ålder, och det präglade hela hans uppväxt. I det läget hade hans mor fem barn hemma ”som inte hade gått och läst”, som han sa, och hur hon klarade det var mer än han kunde begripa. Han hyste den största beundran och respekt över hennes bedrift, så dåliga tider som det var.

Tidigt fick han börja att bidra till försörjningen. På Sikås mejeri jobbade han i många år. Under kriget tog han värvning i flottan och fick se städer ute i Europa, bland annat Paris, Amsterdam och London. En gång blev hans båt instängd i Medelhavet, då det inte gick att ta sig ut genom Gibraltarsund. Där var det kritiskt ett tag, vattnen var minerade och spanska inbördeskriget hade brutit ut.

Redan i ungdomen hade Knut börjat titta gott på Britta, som sedan blev hans högt älskade fru. Efter giftermålet 1948 övertogs hennes hemgård, Övergård, som de brukade med mjölkkor och andra djur i ladugården, med jord- och skogsbruk.

Familjen utökades med två döttrar som Knut gladde sig åt, och med tiden även barnbarn och barnbarnsbarn.

Pappa var intresserad av att skruva och meka, samt jakt och fiske. Mången hare och älg har fallit för hans gevär.

Länge var han hundkarl i jaktlaget och kunde skogen utan och innan. Många har sett honom på dans och även som ordningsvakt. Ett annat stort intresse var sport. Dagstidningen var förkryssad i tv-tablån där det var sport på någon kanal, eller nyheter. Han fick problem med hörseln upp i åren, men läste utan glasögon och klarade sig utan käpp.

Sikås by har alltid sjudit av aktiviteter året runt. Knut var medlem i ett flertal föreningar, bland annat IOGT, SIF och Hembygdsföreningen, där han också var kassör i många år. Han var lokal gruppchef i Hemvärnet och med dem gick han flera gånger högvakt på Stockholms slott. Han var även verksam i Centern, LRF, NNP, Norrskog, Jämtkraft och MHF.

Med det här vill vi säga att pappa levt ett långt och innehållsrikt liv. Han var en kraftkarl och hedersman, hjälpsam och social, hade många bekanta och gladde sig åt mycket.

Han fick vara pigg och vital in i det sista, nyfiken på sin omvärld och fullt klar i huvudet. Vad fanns inte, som inte han kunde berätta om från när och fjärran? ”Fantastiskt”, var ett av hans favoritord.

Men, för ett år sedan gick hans livskamrat Britta bort, och det tomrummet kunde inget fylla. Sorgen och saknaden var stor. Nu fick han själv lugnt och stilla somna in i sitt hem. Pappa har gjort sitt sista dagsverke.

Stilla sörjer gården och familjen. Han fattas oss!

Familjen

genom d öttrarna