Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Knivdådet tros vara hämnd

På måndagen börjar rättegången i Östersunds tingsrätt mot de tre män som misstänks för att ha knivat ner och misshandlat en man i centrala Östersund.
– Jag kommer utan tvekan att yrka på fängelse, säger åklagare Emil Westlin.

Det var tidigt på söndagsmorgonen 30 mars – strax efter klockan fem – som en 23-årig man blev knivhuggen och misshandlad i centrala Östersund.

Tre män som 23-åringen varit i gräl med tidigare under kvällen är nu misstänkta för försök till mord.

– Vi får se lite hur förhandlingen utvecklar sig. Men jag kommer utan tvekan yrka på fängelse, säger åklagare Emil Westlin.

Det var en polisman som upptäckte den knivhuggne 23-åringen komma gåendes nära OK/Q8 på Stuguvägen. Polismannen lade ett förband på det sår som 23-åringen blödde kraftigt från. Något som kan ha räddat livet på 23-åringen.

Samtliga inblandade, såväl den knivhuggne 23-åringen, samt de tre misstänkta är sedan tidigare kända av polisen. Det pågår även en separat polisutredning där en av de misstänkta männen anmält 23-åringen för misshandel.

– Det är uppenbart att de här haft en tidigare historia och att den här kvällen blev kulmen på det bråket, säger åklagare Emil Westlin.

23-åringen har uppgett i förhör att han blev överfallen när han kom ut från en släktings lägenhet tidigt på morgonen. De tre misstänkta ska ha stått och lurpassat vid husets cykelskjul.

Något som stöds av bland annat av en rad SMS som en av de misstänkta – en 19-åring – skickat till en familjemedlem bara några timmar innan överfallet.

"Sitter just nu utanför deras lägenhet/O väntar/Med två kompisar/Jag har kniv med mig/Om han kommer hem nu/Jag ligger här och sover utanför hans dörr nu"

Det finns även ett inspelat telefonsamtal med 19-åringen där han till synes erkänner att han attackerat 23-åringen.

Bekant: – Det bra mannen, du gav han en höger eller sånt?

19-åringen: – He he, ja jag gav han två, fem, tio stycken.

Bekant: – Ni knockade han riktigt alltså?

19-åringen: – Ja...

Maxstraffet för försök till mord är detsamma som för mord. Det vill säga livstids fängelse. Men det döms sällan ut.

I den nyligen avslutade rättegången om upploppen i Kärrtorp så dömdes en vänsterextremist som knivhögg en nazist Vänsterextremisten dömdes till sex år och sex månaders fängelse för det lindrigare brottet försök till dråp.